Przybywa sprawdzonych franczyz

Poniedziałek
29.05.2017
Poszukiwacze pomysłów na biznes mogą wybierać już spośród blisko 1,2 tys. konceptów franczyzowych.
 

1 171 – tyle sieci franczyzowych działało w Polsce na koniec 2016 roku. Rynek po raz kolejny zanotował wzrost. Oferta konceptów sieciowych jest coraz bogatsza, a franczyzodawcy mają coraz wyższe kwalifikacje do tego, by wspierać swoich partnerów na drodze do biznesowego sukcesu. Dzięki czemu prowadzenie firmy na licencji franczyzowej staje się coraz bezpieczniejszym rozwiązaniem.

Coraz więcej rzetelnych

W 2016 roku liczba sieci wzrosła łącznie o 51, przy czym na rynku pojawiło się 113 nowych konceptów, a 62 zakończyły działalność. Zarówno liczba debiutantów, jak i marek schodzących z rynku była niższa niż rok wcześniej. Zdaniem autorów, wyniki badań potwierdzają, że rynek franczyzy w Polsce jest coraz bardziej dojrzały.

Nie ma na nim miejsca na koncepty nieprzygotowane, których właściciele nie mają zbyt wiele do zaoferowania, a jedynie liczą na szybki rozwój kosztem franczyzobiorców. Kandydaci na franczyzobiorców potrafią odróżnić rzetelnego franczyzodawcę od naciągacza. Rosnące oczekiwania franczyzobiorców powodują, że jakość franczyz w Polsce się poprawia. Franczyzodawcy dysponują coraz lepszymi narzędziami, dzięki którym mogą wspierać swoich partnerów – mówi Michał Wiśniewski, dyrektor działu doradztwa PROFIT system.

Autorzy badania spodziewają się, że na koniec roku liczba sieci franczyzowych sięgnie 1 220. Eksperci firmy doradczej PROFIT system naliczyli 71,4 tys. jednostek działających w ramach sieci franczyzowych. Według prognoz, w tym roku przybędzie ich jeszcze 2,6 tys. W raporcie pod lupę wzięte zostały sieci agencyjne. Odnotowano ich 100, czyli o dwa mniej niż w 2015 roku.

Gastronomia przede wszystkim

W strukturze branżowej rynku franczyzy wyraźnie zarysowała się przewaga gastronomii. Niesłabnąca popularność tej branży we franczyzie wynika częściowo z mody na gotowanie, która ma się świetnie dzięki programom telewizyjnym z udziałem celebrytów. Z drugiej zaś strony otwarcie restauracji to przedsięwzięcie kosztowne, a na dodatek obwarowane licznymi wymaganiami formalnoprawnymi. Droga do własnego biznesu gastronomicznego staje się o wiele prostsza, gdy zakłada się go z pomocą doświadczonego franczyzobiorcy. Zainteresowani otwarciem własnej restauracji i innych lokali serwujących jedzenie mogli wybierać spośród 204 konceptów. O 48 mniej było ich do wyboru w branży artykułów spożywczych i przemysłowych. Tyle samo, 156, odnotowano w branży modowej.

O ile w gastronomii działa najwięcej sieci, o tyle już największa liczba jednostek franczyzobiorców niezmiennie utrzymuje się w branży artykułów spożywczych i przemysłów. To właśnie w handlu działa najliczniejszy koncept na rynku franczyzy – sieć sklepów osiedlowych Abc, liczący ponad 8,6 tys. punktów. W 2016 roku marka powiększyła swój stan posiadania o 1,5 tys. Nie wiadomo jednak, czy tempo rozwoju sieci nie osłabnie po wprowadzeniu zakazu handlu w niedzielę. Jeśli ustawa wejdzie w życiu w proponowanym kształcie i sklepy franczyzowe nie zostaną z niego wyłączone, to będzie to poważny cios nie tylko we wspomnianą sieć Abc, ale też w całą franczyzę handlową. Pozostaje mieć nadzieję, że działania prowadzone przez Polską Organizację Franczyzodawców i inne organizacje przedsiębiorców przyczynią się do złagodzenia proponowanych zmian w prawie.

Z Polski na świat

Na polskim rynku niezmiennie rządzą polskie koncepty. Osiem na dziesięć franczyz nad Wisłą stanowią rodzime marki, w ramach których działa również większość (ponad 85 proc.) jednostek franczyzowych. Jednocześnie polscy franczyzodawcy coraz śmielej poczynają sobie na rynkach zagranicznych. Ekspansję poza granicami macierzystego rynku na koniec 2016 roku prowadziło już 127 sieci. Do tego grona dołączyła również firma PROFIT system, która w ubiegłym roku podpisała umowy franczyzy z partnerami na Litwie i Łotwie. Spółki te świadczą usługi w zakresie doradztwa w zakresie franczyzy, a także wydają portale poświęcone tematyce przedsiębiorczości i biznesu sieciowego.


Grzegorz Morawski
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Pomysł na biznes - restauracja regionalna

Co do dobrego dostawcy mięsa kurczaka i indyka to ja jak najlepiej oceniam krajowego producenta - Starmeat http://starmeat.pl/ Współpracujemy z nimi już dłuższy czas i...

15 wypowiedzi
ostatnia 18.09.2020
Klient może spać spokojnie

czy dotyczy to umów frnczyzowych podpisanych listownie

1 wypowiedzi
ostatnia 11.09.2020
Monitoring sklepu w niewielkiej miejscowości

Teraz alarm to podstawa, nie wyobrażam sobie sklepu bez systemu alarmowego. My tez oczywiście go mamy.

36 wypowiedzi
ostatnia 07.09.2020
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?

Z mojego doświadczenia wynika, że najważniejszy jest program do pełnej księgowości to zdecydowanie był świetny zakup.

31 wypowiedzi
ostatnia 20.05.2020
Prośba o pomoc w wypełnianiu ankiety do pracy licencjackiej

Szanowni Państwo, prowadzę badania wśród franczyzobiorców do pracy licencjackiej. Jeśli ktoś z Państwa zechciałby wypełnić moją krótką ankietę byłabym bardzo...

1 wypowiedzi
ostatnia 01.04.2020
Własny biznes z małym kapitałem

Szanowni Państwo, prowadzę badania wśród franczyzobiorców do pracy licencjackiej. Jeśli ktoś z Państwa zechciałby wypełnić moją krótką ankietę byłabym bardzo...

126 wypowiedzi
ostatnia 01.04.2020
Własny biznes z małym kapitałem

Drodzy, wielka prośba do osób, które prowadzą swoją działalność. Możecie wypełnić poniższą ankietę? Zajmie Wam to maks 1 min. Przygotowuje narzędzie, które ma...

126 wypowiedzi
ostatnia 23.03.2020
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu

Witam, jestem studentką III roku finansów menedżerskich Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach i prowadzę badania do pracy licencjackiej na temat źródła finansowania...

208 wypowiedzi
ostatnia 18.02.2020