Wojna z górnej półki
Wędliny to żelazny punkt w jadłospisie Polaków. Według GUS sięgamy po nie 18 razy w miesiącu. Statystyczny rodak zjada 20 kg wędlin rocznie, najchętniej parówki, szynki i cienkie kiełbasy. Coraz większym zainteresowaniem konsumentów cieszą się produkty plastrowane, sprzedawane w małych, pakowanych porcjach. Popytu nie brak również na wybory lokalnych producentów, oferujących wybory z górnej półki. Ale ich biznes musi bić się z agresywną konkurencją ze strony m.in. dyskontów. Jak twierdzi Dariusz Kucz, dyrektor ds. handlu i franczyzy w sieci Bacówka Towary Tradycyjne, hasła „premium” na paczkowanych produktach rzadko mają coś wspólnego z rzeczywistą naturą produktu.
– Dla naszej branży największym zagrożeniem jest wszechobecny produkt premium delikatesowy, który w większości przypadków oprócz wyglądu opakowania nie ma nic wspólnego z wysoką jakością. Dlatego przekonujemy naszych klientów, aby czytali skład produktów, które kupują – mówi menedżer.
Od swoich franczyzobiorców właściciel Bacówki wymaga m.in. zamiłowania do zdrowego żywienia i tradycyjnych wyrobów wędliniarskich. To one stanowią trzon oferty sklepów sieci. Przedsiębiorca zainteresowany otwarciem własnej Bacówki powinien dysponować kwotą ok. 100 tys. zł netto, a także lokalem o powierzchni między 50 a 100 m2. Franczyzobiorca przechodzi szkolenie produktowe w centrali firmy – zakładzie produkcyjnym. W ten sposób poznaje „serce” biznesu i przygląda się procesowi wyrobu wędlin. Uzyskuje też wyłączność terytorialną, której zakres ustalany jest indywidualnie w zależności od wielkości miasta (np. franczyzobiorcy w Kłodzku mają wyłączność na całą miejscowość, w Warszawie – na dzielnice).
– Bacówka posiada własny magazyn centralny. Z niego, oprócz produkowanych przez nas wędlin, garmażerki i mięs wysyłamy do naszych Bacówek wszystkie produkty z naszej listy asortymentowej, stanowiącej załącznik do umowy. Znajdują się tu nasze markowe produkty, takie jak nabiał, jajka, przetwory owocowo-warzywne, słodycze i ponad 1000 indeksów dostępnych w naszej sieci. Dopuszczamy jednak, po naszej wcześniejszej zgodzie, współpracę np. z lokalnymi piekarzami – tłumaczy Dariusz Kucz.
W ramach sieci Bacówka Towary Tradycyjne działa obecnie 16 sklepów własnych i 13 franczyzowych. Ostatnie sklepy firmowe pojawiły się w Krakowie i Lubinie.
– Niebawem pojawią się kolejne punkty, tym razem franczyzowe – w Warszawie oraz Wrocławiu. Oprócz nich w najbliższym czasie planujemy jeszcze otwarcie kolejnych dwóch placówek – zapowiada Dariusz Kucz.
W trakcie działalności franczyzobiorcy odprowadzają do centrali opłatę bieżącą uzależnioną od obrotu, z której jednak mogą uzyskać zwolnienie, jeśli realizują określone obroty. Rentowność sklepów? Tej franczyzodawca nie ujawnia, ale przyznaje, że dopiero po roku czasu można oszacować, jakie są rzeczywiste możliwości placówki w tym zakresie.
– Marże w naszej branży są nieporównywalnie niższe niż te, które oferują koncerty odzieżowe (30-40 proc. – przyp. red.). Dlatego musimy szukać lokalizacji, gdzie jest naprawdę duża liczba potencjalnych klientów – mówi Daiusz Kucz.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Chcemy się rozwijać we franczyzie, dzięki temu będziemy mogli sprawniej otwierać sklepy w każdym zakątku Polski – mówi Adam Małojec, country manager w Candy Pop.
W branży spożywczej nie brakuje silnych marek, które rozwijają się przez franczyzę. Przyjdź na Targi Franczyza 24-26 października i poznaj ich licencję na biznes.
22 października 2024 roku o godz. 18:00 odbędzie się bezpłatny webinar pt. "5 kroków do otwarcia własnej Żabki". Spotkanie poprowadzą specjaliści ds. franczyzy Żabki, a gościem specjalnym będzie franczyzobiorca sieci.
W związku z planowanym wejściem na warszawską giełdę Żabka – w ramach oferty publicznej – sprzedaje akcje inwestorom indywidualnym i instytucjonalnym. Ile trzeba za nie zapłacić?
Żabka wprowadziła nowy program „Bezpieczny Start” skierowany do osób, które rozważają otwarcie własnej firmy.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów