Koncept dla dużych miast

Do wyboru są dwa formaty lokalu: barowy lub restauracyjny. Ten ostatni zakłada też możliwość otwarcia restauracji tematycznej.
Wtorek
17.10.2017
Jack’s Bar&Restaurant otworzył nowy lokal w Trójmieście. Franczyzobiorcy marki mają do wyboru mniej lub bardziej kosztowny format prowadzenia tego biznesu.
 

Jack’s Bar & Restaurant to restauracje utrzymane w stylu amerykańskim. Sieć liczy obecnie pięć lokali.
Niestety byliśmy zmuszeni zamknąć restaurację w Gdyni, ze względu na zmianę w stawkach czynszu – mówi Jacek Czauderna, franczyzodawca marki Jack’s Bar & Restaurant.
Za to w połowie października otwarty został nowy lokal na gdańskiej starówce The Legendary White Rabbit Saloon (od nazwy whisky). Ma 250 m2 powierzchni, mieści się na dwóch poziomach.
To restauracja z barem i dyskoteką, wszystko w standardzie premium. Oficjalne, wielkie otwarcie, z udziałem celebrytów, planujemy na 11 listopada – dodaje franczyzodawca. – Niedaleko, także na gdańskiej starówce, powstanie nasza kolejna restauracja, The Legendary Red Dog Saloon. W tej chwili prowadzimy również rozmowy w sprawie otwarcia franczyzowego lokalu we Wrocławiu, przy Rynku Głównym.

Do wyboru są dwa formaty lokalu: barowy lub restauracyjny. Ten ostatni zakłada też możliwość otwarcia restauracji tematycznej. Jedna z restauracji organizuje np. dni filmowe, kiedy dla gości wyświetlane są filmy. Na uruchomienie formatu barowego potrzebna jest mniejsza powierzchni, wystarczy już 80 m2. Niższa będzie też kwota inwestycji. Dla restauracji wydatki będą wyższe, ze względu na konieczność przygotowania całego zaplecza technologicznego.
Koszty inwestycji omawiamy indywidualnie z partnerem biznesowym, po oględzinach potencjalnej lokalizacji – mówi Jacek Czauderna.
Franczyzodawca przygotowuje lokal „pod klucz”, zajmuje się adaptacją, aranżacją. Wstępna opłata licencyjna wynosi 80 tys. zł netto. Co miesiąc franczyzobiorca musi się liczyć z opłatą franczyzową w wysokości 4,5 proc. od obrotu oraz marketingową – 3 proc. od obrotu. Według franczyzodawcy lokal staje się rentowny od trzeciego miesiąca działalności. Zwrot z inwestycji w przypadku formatu barowego następuje po 12-18 miesiącach, a w przypadku restauracji po 2-2,5 roku. Licencjodawca szuka partnerów w dużych polskich miastach, np. Poznaniu i Krakowie. Lokale powinny mieć bardzo atrakcyjne położenie: przy głównych rynkach, na starówkach.


POPULARNE NA FORUM

Pizza w dzień i w nocy

Rozwój dynamiczny, myślę nad nimi i innym konceptem gastro z Krakowa.

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Spaghetti po nowemu

Czy rzeczywiście Makarun to taki dobry system franczyzowy? Rozmawiałem z kilkoma franczyzobiorcami i mam mieszane odczucia, szczególnie jeżeli chodzi o rentowność i o...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Opinie Biesiadowo

Bardzo nie polecam franczyzy Biesiadowo .Firma przedstawia po pierwsze nie realne kalkulacje dotyczące otwarcia i zarobków. Produkty dostarczane przez hurtownie nie dość...

2 wypowiedzi
ostatnia 12.02.2019
FRANCZYZA BIESIADOWO NIE POLECAM

Bardzo nie polecam franczyzy Biesiadowo .Firma przedstawia po pierwsze nie realne kalkulacje dotyczące otwarcia i zarobków. Produkty dostarczane przez hurtownie nie dość...

1 wypowiedzi
ostatnia 12.02.2019
Pizzerie Biesiadowo forum

Bardzo nie polecam franczyzy Biesiadowo .Firma przedstawia po pierwsze nie realne kalkulacje dotyczące otwarcia i zarobków. Produkty dostarczane przez hurtownie nie dość...

52 wypowiedzi
ostatnia 12.02.2019
"Jedzenie na wagę" krok po kroku

Zastanawiam się nad otwarciem restauracji ,jedzenie z bemarów. Chciałabym wstępnie oszacować koszty takiego lokalu.Jak duży musi być? Ile kosztuje podstawowy...

1 wypowiedzi
ostatnia 23.01.2019
Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

BartS i jak zdecydowałeś się? Ja ciągle myślę od Dagrasso, ale też roważam Biesiadowo i New York Pizza Department. W te dwa pozostałe koncepty dużo niższe koszty...

2 wypowiedzi
ostatnia 22.12.2018