Koncept dla dużych miast
Jack’s Bar & Restaurant to restauracje utrzymane w stylu amerykańskim. Sieć liczy obecnie pięć lokali.
– Niestety byliśmy zmuszeni zamknąć restaurację w Gdyni, ze względu na zmianę w stawkach czynszu – mówi Jacek Czauderna, franczyzodawca marki Jack’s Bar & Restaurant.
Za to w połowie października otwarty został nowy lokal na gdańskiej starówce The Legendary White Rabbit Saloon (od nazwy whisky). Ma 250 m2 powierzchni, mieści się na dwóch poziomach.
– To restauracja z barem i dyskoteką, wszystko w standardzie premium. Oficjalne, wielkie otwarcie, z udziałem celebrytów, planujemy na 11 listopada – dodaje franczyzodawca. – Niedaleko, także na gdańskiej starówce, powstanie nasza kolejna restauracja, The Legendary Red Dog Saloon. W tej chwili prowadzimy również rozmowy w sprawie otwarcia franczyzowego lokalu we Wrocławiu, przy Rynku Głównym.
Do wyboru są dwa formaty lokalu: barowy lub restauracyjny. Ten ostatni zakłada też możliwość otwarcia restauracji tematycznej. Jedna z restauracji organizuje np. dni filmowe, kiedy dla gości wyświetlane są filmy. Na uruchomienie formatu barowego potrzebna jest mniejsza powierzchni, wystarczy już 80 m2. Niższa będzie też kwota inwestycji. Dla restauracji wydatki będą wyższe, ze względu na konieczność przygotowania całego zaplecza technologicznego.
– Koszty inwestycji omawiamy indywidualnie z partnerem biznesowym, po oględzinach potencjalnej lokalizacji – mówi Jacek Czauderna.
Franczyzodawca przygotowuje lokal „pod klucz”, zajmuje się adaptacją, aranżacją. Wstępna opłata licencyjna wynosi 80 tys. zł netto. Co miesiąc franczyzobiorca musi się liczyć z opłatą franczyzową w wysokości 4,5 proc. od obrotu oraz marketingową – 3 proc. od obrotu. Według franczyzodawcy lokal staje się rentowny od trzeciego miesiąca działalności. Zwrot z inwestycji w przypadku formatu barowego następuje po 12-18 miesiącach, a w przypadku restauracji po 2-2,5 roku. Licencjodawca szuka partnerów w dużych polskich miastach, np. Poznaniu i Krakowie. Lokale powinny mieć bardzo atrakcyjne położenie: przy głównych rynkach, na starówkach.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...