Interes w stylu wege
Nowa franczyzowa restauracja wegańskiej sieci Krowarzywa ruszyła w połowie marca w Rzeszowie, w samym centrum miasta, przy ul. Matejki.
– Dotąd w tym mieście na palcach jednej ręki można było policzyć miejsca z wegańską ofertą – podkreśla Marcin Suski, menedżer ds. franczyzy Krowarzywa.
Lokal ma powierzchnię ok. 60 m2, komfortowo zmieści się w nim mniej więcej 30 osób. Przed restauracją jest też miejsce na letni ogródek.
Właściciele Krowarzywa określają swój koncept jako zdrowy wegański fast food. Flagowe pozycje w menu to wegańskie burgery i wrapy. Lokal w Rzeszowie jest piątym franczyzowym w portfolio marki (pozostałe działają w Białymstoku, Gdańsku, Wrocławiu i Toruniu). Oprócz tego Krowarzywa ma też restauracje własne: trzy w Warszawie i jedną w Krakowie oraz food truck. W pierwszej kolejności marka chce rozwijać się w dużych miastach, choć nie wyklucza też mniejszych rynków.
– Z pewnością otworzymy w tym roku kolejnych kilka lokali w większych miastach w Polsce. Spoglądamy na Śląsk, Polskę centralną i północno-zachodnią – mówi Marcin Suski.
Preferowane lokalizacje to centra miast. Dopuszczalne są też galerie handlowe, choć franczyzodawca przestrzega, że wiąże się to z wyższymi opłatami i ograniczeniami, wprowadzanymi przez zarządców takich obiektów. Franczyzobiorca powinien dysponować lokalem wielkości od 50 do 150 m2.
– Służymy pomocą w ocenie lokalu, a jeżeli mamy wiedzę na temat dostępnych odpowiednich lokalizacji w danym mieście, wskazujemy je franczyzobiorcy – zapewnia Marcin Suski.
Całkowity koszt inwestycji, związany z wynajmem lokalu, jego remontem i wyposażeniem licencjodawca szacuje na ok. 200 tys. zł. Wysokość opłaty wstępnej jest zróżnicowana w zależności od wielkości miasta. W przypadku dużych miast wynosi 29,9 tys. zł netto, natomiast dla małych 19,9 tys. zł netto. Stała miesięczna opłata franczyzowa to 7 proc. netto od obrotu.
– Franczyzobiorca otrzymuje od nas know-how oraz wsparcie merytoryczne zarówno podczas adaptacji lokalu, jak i po otwarciu – dodaje Marcin Suski. – Zapewniamy także system szkoleń, który przygotowuje naszych partnerów do prowadzenia działalności biznesowej, ale również pokazuje, jak wygląda praca na każdym stanowisku w restauracji.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...