Znana marka ogłasza odwrót
Dunkin' Donuts, sieć kawiarni serwujących amerykańskie pączki z dziurką, dwukrotnie próbowała ekspansji na polskim rynku. Po raz pierwszy marka zawitała nad Wisłę jeszcze w latach 90. Jednak po kilku latach walki o podniebienia klientów musiała się wycofać – zdaniem ekspertów gastronomicznych pączki w amerykańskim stylu nie trafiły w polskie gusta, przyzwyczajone do tradycyjnych wypieków.
Po raz drugi Dunkin' Donuts pojawił się w Polsce w 2015 roku. Marka podpisała umowę masterfranczyzy z firmą Varsovia Food Company, która miała się zająć rozbudową sieci w naszym kraju. Zapowiadano, że w ciągu najbliższych lat Polsce otwarte zostaną 44 lokale.
– Kontynuując strategię ekspansji Dunkin' Donuts w całej Europie, mamy przyjemność zapowiedzieć nasze wejście na rynek polski – mówił wówczas Paul Twohig, prezes Dunkin’ Donuts na Stany Zjednoczone i Kanadę oraz Dunkin’ Donuts & Baskin-Robbins na Europę i Amerykę Łacińską. – Polska charakteryzuje się dynamicznym rozwojem kultury picia kawy, a rynek stale się rozrasta, dlatego szacujemy, że propozycja Dunkin’ Donuts spotka się z bardzo pozytywnym odbiorem wśród naszych polskich klientów. Z niecierpliwością czekamy na współpracę z grupą osób z firmy Varsovia Food Company, które mają duże doświadczenie w branży i świetny plan na rozwój marki w Polsce.
A Michael Motz, prezes spółki Varsovia Food Company dodawał, że jego ambicją jest, by lokale Dukin' Donuts stały się dla Polaków idealnym miejscem na poranna kawę czy popołudniowa przekąskę. W dalszej perspektywie rozważał udzielanie licencji na biznes indywidualnym franczyzobiorcom. Niestety, wygląda na to, że rzekomo świetny plan rozwoju jednak zawiódł. Ostatecznie Varsovia Food Company udało się zrealizować osiem otwarć – w Warszawie oraz w Łodzi. A w ostatnich miesiącach kawiarnie zaczęły kolejno znikać z rynku. Zostały tylko trzy – w stolicy. Wczoraj na facebookowym profilu marki pojawiła się informacja, że i one zostaną zamknięte.
„Wszystko, co dobre, kiedyś się kończy i, niestety, lokale Dunkin' Donuts po 3 latach znikają z mapy Polski. Ta smutna decyzja nie była łatwa, ale w zaistniałych okolicznościach okazała się konieczna. Dziękujemy za wszystkie wspólnie zjedzone donuty. Będziemy za Wami tęsknić i zapraszamy dziś na Świętokrzyską 16 na wyprzedaż ostatnich donutów i pamiątek na otarcie łez. Lokal będzie otwarty do ostatniego donuta. Donut worry, be happy, dziękujemy”.
Telefony w jeszcze działających lokalach marki wczoraj nie odpowiadały. Wysłaliśmy do firmy maila z prośbą o komentarz i odpowiedzi na pytania, czym jest spowodowana decyzja o zamknięciu lokali. Nie otrzymaliśmy na razie odpowiedzi.
Dunkin Donuts ma obecnie ok. 12 tys. lokali w 36 krajach. Czemu w Polsce odniósł porażkę?
– Nie znamy szczegółów umowy masterfranczyzowej więc trudno spekulować, dlaczego ekspansja marki Dunkin Donuts się nie powiodła. Polski rynek gastronomiczny jest obecnie bardzo konkurencyjny i wszystkie firmy, które chcą na niego wejść, powinny się z tym liczyć. Nie można zakładać, że sprawdzony w innych krajach brand będzie samograjem – podkreśla Dominik Szulowski, starszy menedżer ds. relacji korporacyjnych w McDonald's Polska. – Coraz trudniej np. pozyskiwać atrakcyjne lokalizacje. To już nie są lata 90., gdy za niewygórowane kwoty można było kupić nieruchomości w kluczowych miejscach. Drugą sprawą jest budowanie świadomości marki wśród klientów. To praca na długie lata. McDonald's, wchodząc na polski rynek miał już rozpoznawalną markę, ale firma i tak miała świadomość, że czeka ją długoterminowy rozwój. Kwestią zasadniczą jest jednak unikalność oferty – to, czym marka wyróżnia się na tle innych a także właściwa polityka cenowa. Polacy mają coraz większe oczekiwania, ale cena w ich decyzjach zakupowych wciąż odgrywa kluczową rolę.
Łukasz Jarema, współwłaściciel konceptu Stara Pączkarnia, który rozwijał też takie marki jak Columbus Coffee, Etno Cafe czy Grupę Gastronomiczną The Best Restaurants zauważa, że wielu zagranicznym markom brakuje wrażliwości na polskiego klienta.
– Często przy implementowaniu amerykańskiego konceptu na rynek polski przenosi się ceny 1:1, nie pamiętając o tym, że wartość złotówki jest kilkukrotnie niższa. Nasz rynek nie jest gotowy na taki produkt w wersji premium – zauważa Łukasz Jarema. – Poza tym rynek kawiarniany w Polsce jest dość mocno nasycony i nie jest łato przebić się na nim. Kolejną sprawą są wysokie koszty prowadzenia działalności, czyli duże koszty pracownicze, połączone z wysokimi czynszami i rosnącymi cenami surowców. Być może przy 20 czynnych lokalizacjach udałoby się osiągnąć rentowność, ale przy mniejszej liczbie kawiarni na pewno było to trudne.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...