Frytki ruszają w Polskę

Frytki w Beskidach / 17 listopada koncept uruchomił franczyzowy lokal w Nowym Sączu. Wisi na nim szyld z napisem „Frytki Belgijskie w Beskidach”.
Wtorek
20.11.2018
Frytki Belgijskie zmierzą się wkrótce z konkurencją w Warszawie. Franczyzodawca w grudniu otwiera pierwszą placówkę w stolicy.
 

Matecznikiem konceptu Frytki Belgijskie jest Kraków, gdzie marka otwiera swoje placówki od 2013 roku. Dzisiaj w grodzie Kraka jest 10 lokali z tym szyldem (ostatni otwarto w październiku). Grubo krojone frytki, smażone na świeżym tłuszczu wołowym można też zjeść w Łodzi. A 17 listopada koncept uruchomił franczyzowy lokal w Nowym Sączu. Wisi na nim szyld z napisem „Frytki Belgijskie w Beskidach”.
– Chcemy, by nazwa zawsze była odniesieniem do miejsca, w którym powstaje lokal. Zaznaczamy lokalizację także wyróżnikiem graficznym. W przypadku Nowego Sącza, na rożku, w który pakujemy frytki jest choinka, kojarząca się z lasami porastającymi Beskidy, a na budce umieściliśmy grafikę z górami – mówi Mateusz Mroczek, specjalista ds. marketingu w firmie Frytki Belgijskie w Krakowie. – Zależy nam, by zżyć się z miejscem, zasymilować z mieszkańcami, jednocześnie dając im do zrozumienia, że nieprzypadkowo się tu pojawiliśmy oraz że za decyzją o otwarciu stoi również ktoś, kto zna tutejsze zwyczaje, jest „swój”.

W grudniu Frytki Belgijskie zmierzą się z konkurencją w Warszawie. Kontener marki stanie przy jednym ze stołecznych centrów handlowych. Dokładnej lokalizacji firma jeszcze nie zdradza.

Frytki Belgijskie można sprzedawać w placówkach różnego formatu, np. kontenerach lub lokalach stacjonarnych. Franczyzodawcy są elastyczni w tzm względzie. Według szacunków centrali koszt uruchomienia punktu powienien się zmieścić w kwocie od 90 do 130 tys. zł netto. Licencjodawca przygotowuje lokal pod klucz. Bierze na siebie załatwianie projektów, pozwoleń, negocjacje z sanepidem i innymi instytucjami. Buduje kontener, wyposaża go, serwisuje urządzenia, dba o obrandowanie. Organizuje też szkolenia z technologii przygotowywania produktu.

Wstępna opłata franczyzowa wynosi 19 tys. zł. Jeśli chodzi o miesięczną opłatę franczyzową, to licencjobiorcy mają do wyboru różne możliwości: albo stałe 8 proc. od obrotu, albo progi procentowe, których wysokość zależy od uzyskanego w miesiącu obrotu – może to być od 2 do 10 proc. Licencjodawca zaznacza, że jak na razie najpopularniejszy jest ten drugi wariant.


Koszty inwestycji / Według szacunków centrali koszt uruchomienia punktu powienien się zmieścić w widełkach od 90 do 130 tys. zł netto. Licencjodawca przygotowuje lokal pod klucz.

POPULARNE NA FORUM

Pizza w dzień i w nocy

Rozwój dynamiczny, myślę nad nimi i innym konceptem gastro z Krakowa.

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Spaghetti po nowemu

Czy rzeczywiście Makarun to taki dobry system franczyzowy? Rozmawiałem z kilkoma franczyzobiorcami i mam mieszane odczucia, szczególnie jeżeli chodzi o rentowność i o...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Strona internetowe dla gastronomii i cateringu

Jeśli chodzi o meble gastronomiczne to bardzo dobrej jakości meble ze stali nierdzewnej można kupić w http://jugema .com.pl/ Kupicie tam stoły robocze, okapy, zlewy czy...

24 wypowiedzi
ostatnia 14.02.2019
Opinie Biesiadowo

Bardzo nie polecam franczyzy Biesiadowo .Firma przedstawia po pierwsze nie realne kalkulacje dotyczące otwarcia i zarobków. Produkty dostarczane przez hurtownie nie dość...

2 wypowiedzi
ostatnia 12.02.2019
FRANCZYZA BIESIADOWO NIE POLECAM

Bardzo nie polecam franczyzy Biesiadowo .Firma przedstawia po pierwsze nie realne kalkulacje dotyczące otwarcia i zarobków. Produkty dostarczane przez hurtownie nie dość...

1 wypowiedzi
ostatnia 12.02.2019
Pizzerie Biesiadowo forum

Bardzo nie polecam franczyzy Biesiadowo .Firma przedstawia po pierwsze nie realne kalkulacje dotyczące otwarcia i zarobków. Produkty dostarczane przez hurtownie nie dość...

52 wypowiedzi
ostatnia 12.02.2019
"Jedzenie na wagę" krok po kroku

Zastanawiam się nad otwarciem restauracji ,jedzenie z bemarów. Chciałabym wstępnie oszacować koszty takiego lokalu.Jak duży musi być? Ile kosztuje podstawowy...

1 wypowiedzi
ostatnia 23.01.2019
Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018