Franczyza może rozwinąć się za kilka lat
Franczyza, podobnie jak inne formy prowadzenia działalności charakterystyczne dla gospodarki rynkowej, pojawiła się w Polsce dopiero w pierwszej połowie lat 90. Rozpowszechnianie wiedzy na ten temat następowało bardzo powoli.
Pierwsze polskie sieci franczyzowe powstały już na początku poprzedniej dekady. Do pionierów zaliczają się cukiernie Blikle oraz pijalnie kawy Pożegnanie z Afryką. Początki nie były jednak proste – brak odpowiednich regulacji prawnych, bariera w postaci znikomej wiedzy na temat franczyzy, a także brak wzorców i doświadczeń na gruncie polskim. Prawdziwy rozwój franczyzy w Polsce nastąpił dopiero po roku 1995. Pojawiło się wówczas w kraju dosyć dużo sieci zagranicznych, co w połączeniu z rozwojem już istniejących polskich systemów, przyczyniło się do wzrostu popularności tej formy działalności. Poza tym pierwsze lata gospodarki rynkowej wyłoniły liderów rynku, którzy mając odpowiednią bazę, mogli zacząć myśleć o tworzeniu sieci franczyzowej. Wśród nich należy wymienić Spółkę Multisoft, działającą w branży obuwniczej, sieć sklepów jubilerskich Yes, restauracje Prohibicja oraz sieć detaliczna Stofarb, specjalizująca się w handlu farbami i materiałami wykończenia wnętrz.
Nadzieja na poprawę
Od dwóch lat działa w naszym kraju Polska Organizacja Franczyzodawców, której podstawowym zadaniem jest reprezentowanie interesów branży na zewnątrz. Inicjatorem powstania formalnego organu był Grzegorz Chmielarski, dyrektor ds. franczyzy w firmie McDonald`s.
Osób zajmujących się w Polsce franczyzą nadal jeszcze jest niewiele. Nic więc dziwnego, że od lat wszyscy znaliśmy się, dyskutując, nierzadko na nieformalnym gruncie, napotykane problemy oraz możliwe sposoby ich rozwiązywania. Po pewnym czasie stwierdziliśmy, iż warto byłoby sformalizować ten nasz „klub franczyzowy”. Przyczyn było wiele, z czego dwie wymienić można jako najważniejsze. Pierwszym bodźcem były sygnały ze strony Europejskiego Związku Franczyzowego. Po drugie, chcieliśmy stworzyć organ interwencyjny, reprezentujący interesy firm działających na zasadzie franczyzy – twierdzi Grzegorz Chmielarski.
Do dotychczasowych udanych akcji organizacji należą zatwierdzenie przez Radę Języka Polskiego polskiej wersji słowa franchising – franczyza oraz doprowadzenie do nowelizacji ustawy o udzielaniu sublicencji znaku towarowego. W tej chwili trwają prace nad usunięciem przepisu ograniczającego poziom udziału sprzedaży produktu pod własną marką w sieci.
- Nad tą kwestią pracujemy wspólnie z Polską Konfederacją Pracodawców Prywatnych, której jesteśmy członkiem. Zapis ten jest absurdalny nie tylko dla franczyzy, ale również dla wielu innych przedsiębiorców – mówi dla Pulsu Biznesu Grzegorz Chmielarski.
- Jesteśmy otwarci na nowych członków. Ostatnio przystąpiła do nas Polbita. Kolejnych kilka podmiotów ubiega się o członkostwo. Aby zostać przyjętym do organizacji, firma musi prowadzić sieć franczyzową przez co najmniej dwa lata. Przez sieć rozumiemy system posiadający przynajmniej dwóch franczyzobiorców. Chcemy się w ten sposób ustrzec przed przyjmowaniem członków o nieugruntowanej pozycji rynkowej. Jeśli jednak ktoś nie spełnia jeszcze tych kryteriów, może z nami współpracować na zasadzie członka stowarzyszonego – zachęca Grzegorz Chmielarski.
Do boomu daleko
Na prawdziwy rozkwit idei franczyzy w Polsce trzeba będzie najprawdopodobniej poczekać jeszcze kilka lat. Nawet sposób na multiplikację sukcesu przedsiębiorstwa może się rozwinąć jedynie w sprzyjających warunkach ogólnogospodarczych. Podstawowym kryterium sukcesu jest bowiem, jak w przypadku każdego innego rodzaju działalności, siła nabywcza konsumenta. Ta utknęła zaś w Polsce w martwym punkcie.
Więcej: Monika Niewinowska, Puls Biznesu, str. 22-25, 21 listopada 2002PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Z Atelier Herosima franczyzobiorcy mogą otworzyć lokale w kilku różnych formatach. A jakie wsparcie otrzymają od franczyzodawcy?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...