Włoskie smaki
Właściciele konceptu Drewno i Ogień swoją restaurację otworzyli w Olsztynie w 2016 roku. Najpierw mieściła się w nieco mniejszym lokalu, później, gdy gości przybywało, przeniosła się do większego.
– Zagląda do nas też wielu turystów. I właśnie oni pytali, czy nasza pizzę można też zjeść w innych miastach. Wtedy pomyśleliśmy, że warto byłoby otworzyć lokale franczyzowe – mówi Edyta Bakuła, współwłaścicielka Drewno i Ogień.
Sercem pizzerii jest piec opalany drewnem, w którym wypiekana jest pizza w stylu neapolitańskim.
– Tym wyróżniamy się na rynku, na którym faktycznie konkurencja wśród pizzerii jest bardzo duża. Bazujemy na oryginalnych włoskich produktach, importowanych z Włoch – podkreśla Edyta Bakuła. –Sami wytwarzamy ciasto, z włoskiej mąki.
Format do wyboru
Franczyzodawca proponuje dwa formaty lokali. Na mniejszą pizzerię potrzeba 100 m2 powierzchni (plus niewielkie pomieszczenie na drewno opałowe). To format przeznaczony dla miast liczących od 30 tys. mieszkańców. Minimalna kwota inwestycji wynosi 60 tys. zł (przy założeniu, że wyposażenie kuchni finansujemy leasingiem). Opłata licencyjna wynosi 10 tys. zł netto, miesięczna opłata franczyzowa to 6 proc. od przychodu.
Druga opcja to Drewno i Ogień Resto&Bar, przeznaczona dla większych miast, od 70 tys. mieszkańców.
– Oprócz tego, że można tu dobrze zjeść, jest również większy bar, większy wybór alkoholi, głośniejsza muzyka, możliwości spędzenia atrakcyjnego wieczoru – wyjaśnia franczyzodawczyni.
W tym przypadku lokal powinien być dwa razy większy, niż przy standardowej pizzerii. Wydatki na inwestycję to min. 150 tys. zł (przy finansowaniu sprzętu kuchennego leasingiem). Opłata wstępna wynosi 16 tys. zł netto, miesięczna franczyzowa 6 proc. od przychodu.
– Możemy pomóc w wyborze lokalizacji. A jeśli licencjobiorca przedstawi nam swoją propozycję, to przeanalizujemy ją pod kątem opłacalności – podkreśla Edyta Bakuła. – Zapewniamy projekty lokalu: technologiczny, branżowe, wystroju wnętrza. Gwarantujemy także szkolenia, w naszym lokalu własnym oraz na miejscu u franczyzobiorcy.
Po neapolitańsku / W restauracji Drewno i Ogień serwowana jest pizza w stylu neapolitańskim, czyli na cienkim cieście. ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizzeria w mniejszym mieście
/08.10.2025
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Stawiam na Mrówkę
/28.10.2025
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki to miejsce, gdzie pomysły na własny biznes nabierają realnych kształtów. Śledź naszą relację i przekonaj się, dlaczego warto być tam osobiście!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali