Włoskie smaki
Właściciele konceptu Drewno i Ogień swoją restaurację otworzyli w Olsztynie w 2016 roku. Najpierw mieściła się w nieco mniejszym lokalu, później, gdy gości przybywało, przeniosła się do większego.
– Zagląda do nas też wielu turystów. I właśnie oni pytali, czy nasza pizzę można też zjeść w innych miastach. Wtedy pomyśleliśmy, że warto byłoby otworzyć lokale franczyzowe – mówi Edyta Bakuła, współwłaścicielka Drewno i Ogień.
Sercem pizzerii jest piec opalany drewnem, w którym wypiekana jest pizza w stylu neapolitańskim.
– Tym wyróżniamy się na rynku, na którym faktycznie konkurencja wśród pizzerii jest bardzo duża. Bazujemy na oryginalnych włoskich produktach, importowanych z Włoch – podkreśla Edyta Bakuła. –Sami wytwarzamy ciasto, z włoskiej mąki.
Format do wyboru
Franczyzodawca proponuje dwa formaty lokali. Na mniejszą pizzerię potrzeba 100 m2 powierzchni (plus niewielkie pomieszczenie na drewno opałowe). To format przeznaczony dla miast liczących od 30 tys. mieszkańców. Minimalna kwota inwestycji wynosi 60 tys. zł (przy założeniu, że wyposażenie kuchni finansujemy leasingiem). Opłata licencyjna wynosi 10 tys. zł netto, miesięczna opłata franczyzowa to 6 proc. od przychodu.
Druga opcja to Drewno i Ogień Resto&Bar, przeznaczona dla większych miast, od 70 tys. mieszkańców.
– Oprócz tego, że można tu dobrze zjeść, jest również większy bar, większy wybór alkoholi, głośniejsza muzyka, możliwości spędzenia atrakcyjnego wieczoru – wyjaśnia franczyzodawczyni.
W tym przypadku lokal powinien być dwa razy większy, niż przy standardowej pizzerii. Wydatki na inwestycję to min. 150 tys. zł (przy finansowaniu sprzętu kuchennego leasingiem). Opłata wstępna wynosi 16 tys. zł netto, miesięczna franczyzowa 6 proc. od przychodu.
– Możemy pomóc w wyborze lokalizacji. A jeśli licencjobiorca przedstawi nam swoją propozycję, to przeanalizujemy ją pod kątem opłacalności – podkreśla Edyta Bakuła. – Zapewniamy projekty lokalu: technologiczny, branżowe, wystroju wnętrza. Gwarantujemy także szkolenia, w naszym lokalu własnym oraz na miejscu u franczyzobiorcy.

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
Legendarny amerykański brand wchodzi do Polski i otwiera rynek dla inwestora z ambicją i kapitałem. Do wzięcia masterfranczyza, która może stać się jedną z największych sieci gastronomicznych w kraju.
Pizzerie są nadal chętnie otwieranym biznesem. Jakie marki franczyzowe działają w tym segmencie rynku?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Solarium nie tylko dla opalenizny – coraz więcej klientów szuka w nim poprawy nastroju i zastrzyku witaminy D. Paradaise Studio Solarium rusza z franczyzą.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali