Spaghetti międzykontynentalnie
Obecnie pod szyldem Makaruna działa 30 lokali. W tym roku powstało w sumie 13: 11 w Polsce i dwa za granicą. W październiku ruszył nowy Makarun w Kalifornii, a na początku grudnia w Dubaju.
– W kraju chcielibyśmy utrzymać dotychczasowy rozwój i w przyszłym roku uruchomić minimum 10 nowych punktów franczyzowych w Polsce oraz minimum 6 kolejnych lokalizacji własnych Makaruna w Krakowie – zapowiada Przemysław Tymczyszyn, współwłaściciel sieci Makarun Spaghetti and Salad. – Natomiast rozwój zagraniczny, zwłaszcza w Dubaju, Kalifornii oraz Algierii (bo na ten rynek marka też wkrótce wchodzi – przyp. red.) w dużej mierze zależy od tego, jak nasi tamtejsi partnerzy będą realizować swoje zobowiązania, wynikajace z umowy masterfranczyzy.
Z wyspy też można
Ostatnio sporo Makarunów otworzyło się w galeriach handlowych. Inne zalecane lokalizacje to biurowce oraz okolice deptaków, centrów miast czy dworców kolejowych (marka ma streetfoodowe korzenie). W przypadku spaghetterii „przy ulicy” najważniejsze jest duże natężenie ruchu pieszych, bliskość biur, szkół, przystanków i uczelni.
– Najlepsze są większe ośrodki miejskie, ale nie wykluczamy mniejszych miejscowości, które mogą wspierać swoją sprzedaż dzięki dowozom na całe miasto – mówi Przemysław Tymczyszyn. – W naszym zainteresowaniu na przyszły rok są Wrocław, Warszawa, a także północny zachód kraju: Trójmiasto, Szczecin, Zielona Góra.
W ofercie franczyzowej Makaruna dostępne są różne formaty prowadzenia biznesu. Pierwszy to tradycyjna spaghetteria (samodzielną albo w food courcie). Jest też wersja mobilna, czyli food truck. W tym roku marka opracowała też bardziej budżetowe rozwiązanie, czyli gotowe pawilony, które można postawić w wybranym miejscu, np. przy dworcach, stacjach metra, ruchliwych centrach handlowych. Ostatni format, który wprowadzono do oferty to wyspa handlowa, o powierzchni od 10 m2.
– W ten sposób chcemy pozyskać najatrakcyjniejszych miejscówki w centrach handlowych i biurowcach. Wyspę, zajmującą zaledwie 10 m2 da się w zasadzie postawić wszędzie. Mała powierzchnia oznacza oczywiście korzystny cenowo czynsz – przekonuje Przemysław Tymczyszyn.
W przypadku poszukiwania lokali w galeriach handlowych i biurowcach to zwykle franczyzodawca kontaktuje się z właścicielami i zarządcami budynków. Natomiast franczyzobiorcy są odpowiedzialni za znalezienie miejsca na spaghetterie w lokalizacjach przyulicznych.
Ile na start?
Minimalna kwota inwestycji w Makaruna to ok. 100 tys. zł w przypadku food trucka w leasingu lub pawilonu gastronomicznego. Inwestycja w lokal to zazwyczaj od 160 do 240 tys. zł. Wstępna opłata licencyjna wynosi 16 tys. zł, miesięczna opłata franczyzowa 800 zł plus 4 proc. od obrotu, a opłata marketingowa 333 zł miesięcznie.
– Franczyzobiorcy uzyskują pomoc w oszacowaniu kosztów adaptacji oraz projekt aranżacji wnętrza. Mają wsparcie w kwestiach formalnych, przygotowaniu dokumentów, pozwoleń itd. Mogą skorzystać z aplikacji i rozwiązań informatycznych proponowanych przez sieć. Przechodzą cykl szkoleń z zakresu przygotowania potraw, rekrutacji i obsługi klientów – wylicza Przemysław Tymczyszyn. – Całe know-how otrzymują w skondensowanej formie w podręczniku operacyjnym. Mogą liczyć na wsparcie marketingowe oraz merytoryczne. Jesteśmy do dyspozycji w sytuacjach kryzysowych, kiedy trzeba na bieżąco rozwiązywać pojawiające się problemy.
Przemysław Tymczyszyn / "W przyszłym roku chcemy uruchomić minimum 10 nowych punktów franczyzowych w Polsce oraz minimum 6 kolejnych lokalizacji własnych Makaruna w Krakowie." ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizzeria w mniejszym mieście
/08.10.2025
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Stawiam na Mrówkę
/28.10.2025
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki to miejsce, gdzie pomysły na własny biznes nabierają realnych kształtów. Śledź naszą relację i przekonaj się, dlaczego warto być tam osobiście!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali