Pizzeria ze wsparciem
Popularność jedzenia na wynos rośnie z roku na rok. A najbardziej popularnym daniem, przy okazji bardzo łatwym w dowozie jest oczywiście pizza. Przybywa więc konceptów, które otwierają pizzerie specjalizujące się wyłącznie w opcji „na dowóz”. Jednym z nich jest Speedy Romano, najnowsza marka franczyzowa firmy Wojtex (do której należy też kilka innych brandów gastronomicznych, m. in. pizzerie Biesiadowo).
Franczyzodawca się dołoży
Koncept Speedy Romano narodził się w ubiegłym roku i ma już swoich pierwszych licencjobiorców.
– Pierwszy lokal otworzyliśmy w listopadzie w Tarnobrzegu – informuje Lidia Kaszyńska, specjalista ds. marketingu firmy Wojtex. – Kolejna pizzeria pod szyldem Speedy Romano zaczęła działać w Legionowie, na początku grudnia. Kolejne, trzecie już otwarcie mamy zaplanowane niebawem w Szamotułach.
Marka jest przeznaczona dla miast liczących już od 10 tys. mieszkańców. Konkretna lokalizacja nie ma znaczenia, bo klienci i tak nie będą bywać lokalu. A znalezienie pomieszczeń poza centrum, nawet na peryferiach pozwoli zaoszczędzić na kosztach najmu. Wystarczająca powierzchnia to 25 m2.
Franczyzobiorca musi przystosować pomieszczenie na kuchnię oraz pokryć koszty zatowarowania. Natomiast wyposażenie lokalu w niezbędny sprzęt bierze na siebie franczyzodawca.
– Jeśli franczyzobiorca podpisze z nami umowę na pięć lat, to wyposażymy jego pizzerię we wszystkie niezbędne urządzenia. Ich wartość może sięgnąć nawet 50 tys. zł, a my dajemy je licencjobiorcom za złotówkę miesięcznie – zachęca Wojciech Goduński, właściciel firmy Wojtex.
Franczyzobiorca musi jeszcze kupić ulotki i banery reklamowe oraz zorganizować dowozy. Może zainwestować w zakup samochodu lub skorzystać z opcji długoterminowego najmu, którą oferuje centrala firmy.
Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci, natomiast miesięczna opłata franczyzowa to 4 proc. od obrotu.
Oprócz pizzy w ofercie lokali są także m.in. burgery, makarony, zupy, pierogi, tortille.
– Ciasto na pizzę, które my dostarczamy do lokali franczyzowych jest przygotowywane według specjalnej receptury, bardzo miękkie, łatwe do formowania – podkreśla Wojciech Goduński. – Pizzę na jego bazie może przygotować przysłowiowy Kowalski. To bardzo istotne w sytuacji, gdy na rynku tak trudno o wykwalifikowanych pracowników.
Franczyzobiorca nie musi osobiście pracować w lokalu, ale licencjodawca oczekuje, że będzie się angażował w prowadzenie pizzerii i nadzorował jej funkcjonowanie.
WIZYTÓWKA MARKI SPEEDY ROMANO
Sieć pizzerii specjalizujących się w realizacji zamówień na dowóz.
SPEEDY ROMANO W 2019 ROKU:
- 2 franczyzowe pizzerie
- brak opłaty wstępnej
- miesięczna opłata franczyzowa 4 proc. od obrotu
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Bilard jest popularną rozrywką i dość prostą grą. Trzeba kijem posłać bilę do łuzy. Kto trafia, ten wygrywa – tak samo jak w biznesie. Własny klub bilardowy może być trafną inwestycją.
Wszystkie przedsięwzięcia gospodarcze wiążą się z ryzykiem, a franczyza nie jest tu wyjątkiem. Na co zwrócić uwagę?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...