Pub w meksykańskim stylu
Właściciele Los Chupitos mają spore doświadczenie. Prowadzą w Bydgoszczy kilka lokali i klubów, są też właścicielami konceptu franczyzowego Seta Disco.
– Często w naszych lokalach organizowaliśmy imprezy w stylu latino – opowiada Dariusz Naklicki, franczyzodawca Los Chupitos. – Z czasem stały się one cykliczne. Grał na nich dj pochodzący z Meksyku, a mieszkający obecnie w Bydgoszczy. Właśnie on nam podsunął pomysł na lokal w stylu meksykańskim.
Tequila i nie tylko
Los Chupitos w Bydgoszczy zostało otwarte prawie rok temu. To shot bar z meksykańskimi alkoholami. Można tam też potańczyć czy pośpiewać karaoke. Jak zapewnia właściciel, od początku przyjęło się na rynku bardzo dobrze.
– Nawet lepiej, niż się spodziewaliśmy – podkreśla Dariusz Naklicki. – Mamy u siebie bardzo szeroki wybór alkoholi: tequilę, mezcal, różne trunki szerzej niedostępne w Polsce. Oprócz shotów serwujemy też koktajle na ich bazie. Mamy gości z Meksyku, z krajów południowoamerykańskich, którzy czują się u nas świetnie i odwiedzają wyłącznie nasz lokal. Shot barów jest w Polsce wiele, ale nasz zdecydowanie się wyróżnia.
Teraz Los Chupitos startuje z franczyzą.
– Jeden z naszych gości zapytał, czy mógłby taki lokal otworzyć u siebie w Krakowie. No i właśnie szukamy tam lokalizacji – uśmiecha się Dariusz Naklicki.
Ile na inwestycję?
Koncept chce się rozwijać w miastach liczących powyżej 50 tys. mieszkańców. Lokalu najlepiej szukać w miejscach, gdzie kwitnie życie towarzyskie i rozrywkowe. Na sam shot bar wystarczy pomieszczenie wielkości 40 m2. Jeśli uda się znaleźć większy lokal, to można wydzielić w nim też część taneczną. Franczyzodawca szacuje, przy lokalu wielkości 70 m2, już przystosowanym do potrzeb gastronomii, inwestycja zamknie się w granicach 60-80 tys. zł. Wnętrza są zaaranżowane w meksykańskim stylu, z surowym drewnem na ścianach, w ciepłych i wesołych kolorach, z kojarzącymi się z Meksykiem dodatkami, jak chociażby kaktusy.
– Można się u nas poczuć jak na wakacjach i właśnie o taką atmosferę nam chodzi – wyjaśnia Dariusz Naklicki.
Lokale są czynne od godz. 13 do 3, a w piątki i soboty do godz. 6. Jeśli chodzi o personel, to – jak podkreśla franczyzodawca – podstawą sukcesu jest zatrudnienie odpowiednich barmanów.
– Muszą być uśmiechnięci, kontaktowi, pozytywnie nastawieni do pracy i ludzi – dodaje Dariusz Naklicki. – My nauczymy ich natomiast wszystkiego, co niezbędne w tym zawodzie.
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 2,5 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 1 tys. zł netto, plus 2 proc. od obrotu. Według licencjodawcy zwrot z inwestycji powinien nastapić maksymalnie w ciągu roku.
WIZYTÓWKA LOS CHUPITOS
Shot bary z meksykańskimi alkoholami.
- 1 lokal własny
- inwestycja od 60 tys. zł
- opłata wstępna 2,5 tys. zł
Gdzie otworzyć? / Koncept Los Chupitos chce się rozwijać w miastach liczących powyżej 50 tys. mieszkańców. ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizza z Wielkiej Brytanii wchodzi do Polski
/05.12.2025
The Real Pizza Company działa już w Wielkiej Brytanii i Indiach, a teraz chce wejść na polski rynek.
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jak to jest prowadzić Żabkę
/05.12.2025
Mariusz Mietelski po latach pracy w gastronomii zdecydował się wejść we współpracę z siecią Żabka. Jak ocenia z perspektywy czasu swoją decyzję?
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali