Zdrowo i po tajsku
Stworzony przez Łukasza Smerkowskiego koncept Thai Vege Gluten Free to połączenie kuchni roślinnej, bezglutenowej i tajskiej.
– Kuchnia tajska opiera się na podobnych zasadach, jak chińska dieta pięciu przemian – mówi Łukasz Smerkowski, franczyzodawca Thai Vege Gluten Free. – Zakłada ona, że to, co jemy, musi być w zgodzie z naturą żywiołów rządzących światem. Pięciu żywiołom odpowiada pięć smaków: kwaśny, ostry, słodki, gorzki, słony. Trzeba natomiast umieć odpowiednio je skomponować. Jako że dania tajskie są dość ostre, postaraliśmy się o również to, aby przystosować je polskich kubków smakowych.
Pierwszy lokal powstał w 2014 roku w Gliwicach. Po kilku latach zbierania doświadczeń właściciel marki postanowił rozwijać koncept poprzez franczyzę. Właśnie znalazł pierwszego licencjobiorcę.
– Podpisaliśmy umowę z franczyzobiorcą, który wkrótce otworzy lokal w Tychach – informuje Łukasz Smerkowski. – Prowadzimy też rozmowy z osobą, zainteresowaną uruchomieniem naszego konceptu w Gdańsku.
Na miejscu i w dostawie
Marka chce się rozwijać w miastach liczących powyżej 80 tys. mieszkańców. W tych największych, jak Warszawa, Kraków czy Wrocław, franczyzodawca widzi miejsce dla kilku lokali. Franczyzobiorcy mogą otworzyć lokal z salą konsumpcyjną lub nastawić się na realizację zamówień tylko w dostawie.
– Najlepiej jednak połączyć jedno z drugim – radzi franczyzodawca.
Do oferty lokalu można dodać też catering dietetyczny.
– Nie jest to obowiązkowe, ale pozwala na zdobycie grupy stałych klientów – zachęca Łukasz Smerkowski. – Jeśli franczyzobiorca zdecyduje się na catering, powinien nawiązać współpracę z dietetykiem.
Najlepiej znaleźć pomieszczenia po gastronomii – to pozwoli zaoszczędzić na wydatkach na starcie. Franczyzodawca szacuje, że w takim przypadku – czyli zakładając tylko niewielki remont - na inwestycję trzeba zaplanować 60-70 tys. zł. Jeśli lokal należy przygotować od podstaw, kwota inwestycji odpowiednio wzrośnie.
Jeśli chodzi o pracowników, to kluczową osobą jaką należy zatrudnić, jest szef kuchni.
– Doświadczenie u kucharza będzie atutem, choć zależy w jakim segmencie gastronomii – podkreśla Łukasz Smerkowski. – Musi on poznać dietę pięciu przemian, umieć dopierać przyprawy, które w naszej kuchni są bardzo istotne. Pomagamy w rekrutacji i oczywiście zapewniamy szkolenia, aby szef kuchni mógł poznać nasze receptury i nauczyć się przygotowywania posiłków.
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 20 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 6 proc. od obrotu.
Franczyzodawca ma obecnie do zaproponowania kolejnym licencjobiorcom konkretne lokalizacje – także za granicą.
– Zgłosiła się do nas firma, która jest właścicielem centrów handlowych, z propozycją wynajęcia lokalizacji w swoich galeriach – wyjaśnia Łukasz Smerkowski. – Mamy do zaproponowania lokale w Mławie, Lubinie, Krakowie, Tomaszowie Mazowieckim, Białymstoku, Olsztynie, Wołominie, Opolu, Piotrkowie Trybunalskim, Zabrzu, a także za granicą: w Libercu, Budapeszcie i Wilnie.
WIZYTÓWKA THAI VEGE GLUTEN FREE
Lokale z tajską kuchnią roślinną i bezglutenową.
- miasta powyżej 80 tys. mieszkańców
- kwota inwestycji od 60-70 tys. zł
- opłata wstępna 20 tys. zł

ZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Emotka – sieć edukacyjna oferująca zajęcia dla dzieci – rozwija się w modelu franczyzowym i poszukuje nowych partnerów. Firma specjalizuje się w programach uczących dzieci radzenia sobie z emocjami i budowania relacji społecznych.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Agencja Wirtualna to koncept franczyzowy, który pozwala rozpocząć własną działalność w marketingu internetowym bez doświadczenia i dużych inwestycji.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali