Inwestycja w sklep spożywczy
Jakie są dzisiaj warunki prowadzenia biznesu w branży spożywczej?
Obecny czas jest wymagający dla wszystkich przedsiębiorców działających w naszej branży. Rosnące ceny żywności, paliw i surowców powodują niepewność wśród konsumentów. Potwierdzają to oficjalne wskaźniki. Klienci z większą rozwagą podchodzą do swoich zakupów. Przede wszystkim nie chcą przepłacać i w większym stopniu korzystają z promocji. Mimo prognoz, że bieżący rok również nie będzie należał do najłatwiejszych, utrzymujemy optymizm.
Jakie są największe wyzwania w dzisiejszych realiach spowolnienia gospodarczego i szalejącej inflacji?
Firmy działające w sektorze spożywczym muszą poradzić sobie dzisiaj z dwoma rodzajami presji. Pierwsza z nich to presja kosztowa. Praktycznie każda pozycja po stronie kosztów znacząco wzrosła: wynagrodzenia, energia czy gaz. A są to pozycje, które ważą najwięcej, jeśli chodzi o nasze wydatki. Druga presja związana jest z przychodami. Tutaj ścierają się dwie siły: inflacja, która wpływa na wzrost wartości sprzedaży oraz siła nabywcza konsumentów, która decyduje o zawartości koszyka i częstotliwości zakupów. Utrzymanie kontroli i właściwego balansu w zakresie każdego z tych elementów to główne zadanie przedsiębiorstw w naszej branży i nie tylko. Przy tym uważam, że sektor spożywczy będzie ostatnim, w którym konsumenci wprowadzą plan oszczędności. Dlatego jesteśmy na lepszej pozycji niż branża gastronomiczna czy rozrywkowa. Ale i w sklepach spożywczych coraz częściej kupujący szukają możliwości ratowania swojego portfela.
Jak Intermarché radzi sobie dzisiaj na rynku?
Mamy za sobą udany rok. Bez udziału sprzedaży paliw sieć zwiększyła obrót o pół miliarda złotych, osiągając wzrost na stałej bazie sklepów o blisko 13,50 proc. Natomiast razem ze stacjami paliw, przychody Intermarché urosły o ponad 700 mln zł a obrót przekroczył 6 mld zł. Walka z drożyzną wpisana jest w wartości Intermarché, dlatego nieustannie budujemy odpowiednie relacje cen do rentowności biznesu i możliwości portfeli naszych klientów. Aktualna sytuacja wymaga więc od nas ogromnej uważności. Na to wszystko nakłada się presja rosnących kosztów, które należy utrzymać w ryzach, optymalizując nakłady poniesione na dystrybucję. Zaoszczędzone pieniądze chcemy reinwestować w ceny. Do tego niezbędna jest optymalnie działająca logistyka, zmotywowany i kompetentny personel, a także bliska współpraca z przedsiębiorcami. Wiele zrobiliśmy w ostatnim czasie, aby ograniczać wydatki. Inflacja stała się przyczynkiem do wprowadzenia istotnych zmian w zakresie zarządzania kosztami, energią i innymi kosztogennymi sektorami całego biznesu.
Czy warto teraz otwierać sklep franczyzowy w branży spożywczej?
Okres spowolnienia to najlepszy moment na inwestycje. A branża spożywcza nadaje się do tego najlepiej. Jest mniej podatna na wahania koniunkturalne. Trzeba tylko przekonać do siebie klienta. Nasz biznes kalkulujemy w perspektywie 10 lat. W tym okresie na pewno koniunktura się poprawi, a wówczas w większym stopniu skorzystamy biznesowo. Przy tym jeśli otwierać działalność, to tylko w ramach franczyzy. Dzięki temu można liczyć na szereg korzyści, z których kluczowe jest korzystanie z dorobku sprawdzonej marki, jej doświadczeń, zasobów i skali.
Czy zainteresowanie otwieraniem placówek franczyzowych ze strony potencjalnych kandydatów rośnie czy spada?
W ubiegłym roku uruchomiliśmy nową platformę komunikacji modelu franczyzowego, która opiera się na haśle „Odmień swoje życie”. Tym działaniem trafiliśmy w emocje potencjalnych franczyzobiorców, którzy właśnie we franczyzie mogą upatrywać szansy na wprowadzenie zmian w swoim życiu. Chcemy spełniać marzenia Polaków o założeniu własnej firmy i zachęcić ich do aktywności dzięki edukacji i wsparciu w podejmowaniu tej decyzji, a także atrakcyjnemu modelowi franczyzowemu. Zainteresowanie franczyzą Intermarché znacząco wzrosło. Mieliśmy o 30 proc. więcej zgłoszeń niż przed uruchomieniem platformy.
Jakie macie plany na ten rok?
Aktualnie finalizujemy nasz plan rozwoju, który pozwoli nam realizować ekspansję w sposób dostosowany do strategii handlowej oraz potrzeb i możliwości klientów. W pierwszym półroczu 2023 roku otworzymy ponownie kilka placówek, których działalność została wstrzymana na okres procesu transformacji sieci. Będziemy kontynuować wdrażanie konceptu Power w kolejnych punktach sprzedaży.
Rozmawiała Dominika Pronarska
WIZYTÓWKA SIECI INTERMARCHE
- Liczba sklepów: 189
- Kwota inwestycji: min. 400 tys. zł wkładu własnego, co pokrywa 20 proc. inwestycji
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
Już w czwartek zaczynają się jesienne Targi Franczyza! Przyjdź i wybierz biznes dla siebie! Franczyzodawcy czekają od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki.
Co zrobić, by dorobić się majątku, prowadząc własną firmę? Ciężka praca, odwaga, elastyczność, wyczucie rynku – może to truizmy, ale to też najlepsza droga do biznesowego sukcesu.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów