Zarabiamy na sprzedaży pączków
Skąd w Polsce wzięła się tradycja jedzenia pączków w Tłusty Czwartek?
Tradycja jedzenia pączków w Tłusty Czwartek jest obecna w Polsce od około XV wieku.
Pierwotnie Tłusty Czwartek był dniem, podczas którego świętowano koniec zimy i
początek wiosny. Celebracja polegała przede wszystkim na spożywaniu znacznych
ilości tłustych produktów i piciu alkoholu. W przeszłości były to przede wszystkim
tłuste rodzaje mięs, wino, a także „pączki” przygotowywane z ciasta chlebowego ze
słoniną.
Ile pączków sprzedajecie w Tłusty Czwartek, a ile w typowy dzień?
W tym najsłodszym dniu w roku Polacy tradycyjnie zjadają olbrzymią ilość pączków. Przed
naszymi okienkami przez cały dzień ustawiają się kolejki jak za komuny po ulubione
pączki jak u babci. Oprócz klientów, których obsługujemy w naszych okienkach,
dostarczamy również pączki do lokalnych firm. W tym dniu pracujemy na pełnych
obrotach, zaczynamy o zmierzchu i kończymy późnym wieczorem, żeby sprostać temu
zadaniu i zrealizować wszystkie zamówienia. W Tłusty Czwartek średnio nasze punkty generują o 500 proc. większą sprzedaż w porównaniu do normalnych dni.
Czy Polacy mają ulubione smaki pączków?
Polacy bez względu na wiek zajadają się pączkami i to w dużych ilościach. Przy
zakupie zwykle wybierają tradycyjne nadzienie z powideł śliwkowych i róży, ale coraz
częściej zwłaszcza młodzi smakosze sięgają po nadzienia truskawkowe, malinowe,
kinder bueno, słony karmel czy raffaello.
Czy pączkarnia to biznes sezonowy?
Około 15 proc. punktów Pączkowni działa sezonowo, głównie w wakacyjnych kurortach.
Reszta pracuje przez cały rok. To biznes całoroczny, ale rzeczywiście sprzedaż w sezonie
jesienno-zimowym jest nieco większa. Być może to kwestia przyzwyczajenia Polaków,
którzy tradycyjnie w chłodniejsze dni jedzą więcej słodkości.
Ile pączkarni planujecie otworzyć w 2023 roku?
W bieżącym roku planujemy rozszerzyć sieć franczyzową o 40 nowych lokalizacji w całej Polsce.
To ambitny plan, ale wykorzystujemy solidne fundamenty, które udało nam się
zbudować. A to, co już udało się zrobić, jest niesamowite. Działamy!
Kto może zostać waszym franczyzobiorcą?
Właściwie każdy, kto czuje w sobie żyłkę przedsiębiorcy i posiada środki finansowe
niezbędne do uruchomienia punktu. Nie wymagamy doświadczenia, ponieważ
konieczną wiedzę franczyzobiorca zdobywa podczas pakietu szkoleń, gdzie
otrzymuje od nas pełne know-how marki. Oczywiście również po otwarciu punktu
może liczyć na wsparcie z naszej strony.
Ile trzeba mieć pieniędzy na inwestycję w pączkarnię?
Obecnie próg wejścia we franczyzę wynosi 25 tys. zł netto. Resztę inwestycji można sfinansować leasingiem. Całkowita kwota inwestycji, w tym zakup przyczepy mobilnej z pełnym wyposażeniem to 169 900 zł netto. Brak opłaty za przystąpienie do sieci. Pobieramy miesięczną opłatę marketingową w wysokości 2 proc. od przychodu. Na zwrot z inwestycji możemy liczyć już po trzech miesiącach prowadzenia działalności.
Rozmawiała Anna Smolińska
WIZYTÓWKA PĄCZKOWNI SMAK SPRZED LAT
Sieć pączkarni.
- kwota inwestycji na start: 25 tys. zł (resztę inwestycji można sfinansować leasingiem)
- liczba franczyzowych pączkarni: 20
- szacowane średnie miesięczne przychody pączkarni marki: 60-80 tys. zł
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pączkownia Smak sprzed Lat chce rozbudować sieć swoich punktów na całą Polskę. Ma też propozycję dywersyfikacji asortymentu, w zależności od sezonu.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
W który biznes najlepiej zainwestować w 2024 roku, co zrobić, żeby wygrać placówkę partnerską banku, czy bardziej opłaca się otworzyć Subwaya, pączkownię czy sklep z fajerwerkami?
Pączkownia Smak Sprzed Lat chce rozbudować sieć swoich punktów na całą Polskę. Dla franczyzobiorców ma też dodatkową opcję na sezon letni.
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...