Stabilny biznes
Aleksander Kłyta przez 10 lat prowadził nadmorską restaurację przy samym molo w Jarosławcu. Cieszyła się ona uznaniem i nie brakło jej klientów. – Sporo też na niej zarabiałem. W pewnym momencie stwierdziłem jednak, że chciałbym w tym miejscu otworzyć bardziej stabilny biznes – opowiada Aleksander Kłyta, franczyzobiorca Carrefour.
Potrzeba stabilizacji
Wszystko dlatego, że w pewnym momencie mocno zaczęły mu doskwierać problemy kadrowe. Znalezienie dobrego kucharza czy kelnera za rozsądne wynagrodzenie stawało się coraz trudniejszym zadaniem. W dodatku kilka ostatnich lat zmieniło jego podejście do biznesu – chciał czegoś bardziej stabilnego i pewnego. Czegoś, co obroni się nawet w trudniejszych realiach gospodarczych. – Myślałem o drogerii, ale kiedy skalkulowałem sobie kwoty inwestycji, doszedłem do wniosku, że bardziej opłaca mi się otworzyć sklep spożywczy we franczyzie – mówi Aleksander Kłyta.
Zrobił przegląd rynku, wybrał trzy firmy i rozpoczął negocjacje. Najlepszą ofertę przedstawił mu Carrefour. – Franczyzodawca szybko zgodził się na lokalizację po restauracji, przy molo. W styczniu tego roku zacząłem negocjacje, a w pod koniec kwietnia otworzyliśmy sklep – wspomina Aleksander Kłyta.
Carrefour w Jarosławcu jest sklepem średniej wielkości. Jego powierzchnia wynosi 130 m2. Pierwsze miesiące jego funkcjonowania dla nowego franczyzobiorcy sieci było sporym wyzwaniem. – Musiałem przystosować się do działania we franczyzie i zamawiania towarów przez system. Wdrożenie wymagało sporo pracy, ale dzisiaj wszystko działa sprawnie i uważam, że system jest bardzo prosty w obsłudze – mówi Aleksander Kłyta.
Co więcej, w ciągu pół roku funkcjonowania jego sklep zrealizował 100 proc. założeń, które razem z franczyzodawcą były robione na początku. I to pomimo że sezon wakacyjny nie był szczególnie dobry w tym roku. Jarosławiec to niewielka miejscowość, w której mieszka ok. 500 osób. Żyje ona z turystów. Sezon trwa od kwietnia od końca września, a pozostałe miesiące dla przedsiębiorców są zwykle słabe.
Jednak Carrefour Aleksandra Kłyty sprawdził się na tyle, że jego właściciel już myśli o kolejnym sklepie. – Powoli szukam lokalizacji, mam już nawet upatrzoną. Myślę, że na początku nowego roku będę negocjował otwarcie drugiego sklepu z Carrefourem – mówi Aleksander Kłyta.
Młody i zdolny
Właściciel sklepu Carrefour w Jarosławcu rozwija się prężnie pomimo trudniejszej sytuacji gospodarczej, a jego zaangażowanie zostało docenione w konkursie TOP Franczyzobiorcy. Zdobył on nagrodę w kategorii Młody Zdolny. Został nominowany ze względu na pozytywne nastawienie na współpracę, zaangażowanie od samego początku. Ponadto Aleksander Kłyta wyróżnia się tym, że ma masę pomysłów i chce wdrażać ciekawe rozwiązania. To właśnie możliwość ich realizacji młody właściciel sklepu ceni sobie we franczyzie z Carrefourem najbardziej.
– Dostałem dużą pomoc przy otwarciu sklepu oraz wiele cennych wskazówek. Mogłem liczyć na wsparcie marketingowe. Wszystkie decyzje były ze mną konsultowane. Jednocześnie jednak miałem własne wyobrażenia odnośnie prowadzenia tego sklepu i sposobu ułożenia, umiejscowienia czy ekspozycji produktów na półkach. I mogłem je zrealizować. Okazało się, że mam dużo swobody właśnie w realizacji własnych pomysłów. Franczyzodawca podpowiada i pomaga, ale nie narzuca ściśle swoich wytycznych – mówi Aleksander Kłyta.
Jest on mocno zaangażowany w prowadzenie i rozwój sklepu, pomimo że nie jest to jego jedyny obowiązek. Oprócz Carrefoura prowadzi także biznes w branży turystycznej oraz handlu wielobranżowym. Do tego jest menedżerem sportu po AWF-ie w Katowicach i prezesem IV ligowego klubu piłkarskiego wieża Postomino. – To moje hobby, na które jednak znajduję coraz mniej czasu – mówi Aleksander Kłyta.
Pochodzi ze Śląska, ale swoją pierwszą firmą otworzył w wieku 18 lat. Dzisiaj biznesów ma kilka, niektóre z nich działają już kilkanaście lat. Przez wiele lat przeprowadzał się nad morze tylko na sezon, żeby doglądać swoich działalności, które właśnie tam były zlokalizowane. Ale pięć lat temu osiedlił się tu z rodziną na stałe. Ma mały hotelik i sklepy z pamiątkami. Na stałe zatrudnia kilkunastu pracowników, a w sezonie nieco więcej.
W jego punktach pracuje też cała rodzina. – Nasz biznes jest rodzinny. Pracują ze mną żona i rodzice. Zatrudniam także siostrę i szwagra – mówi Aleksander Kłyta. Żyłkę przedsiębiorczości zaszczepili w nim rodzice. Wcześniej prowadził razem z nimi różne działalności, teraz to oni pracują z nim. Rodzinne wsparcie ułatwia mu też godzenie wszystkich interesów. Mama prowadzi hotelik, siostra jest menedżerem Carrefoura, a szwagier ma pod opieką sklepy z pamiątkami. On sam spina wszystko w całość i nadzoruje.
Pierwsza potrzeba
Franczyzobiorca Carrefoura ma dużo chęci do dalszego rozwoju. Jego zapał studzi jednak zbliżający się kryzys. Najwięcej energii wkłada w nowy biznes. Uważa, że w dzisiejszych czasach sklep spożywczy to najbardziej stabilna opcja. – Ludzie muszą realizować potrzeby żywieniowe niezależnie od sytuacji gospodarczej. A kiedy ta jest słabsza, coraz mniej osób stać na stołowanie się w restauracjach. W niezbędne produkty muszą się jednak gdzieś zaopatrywać – mówi Aleksander Kłyta.
Zapowiada rozwijanie współpracy z Carrefourem, ale w przypadku innych działalności nie planuje na razie inwestować. – Kryzys dał się nam we znaki. Na początku wybuchu pandemii nie było jeszcze tego tak czuć, ale teraz już tak. Dlatego z rozwojem musimy zaczekać – mówi Aleksander Kłyta.
Carrefour jest tutaj wyjątkiem. Aleksander Kłyta liczy na to, że kolejny sezon będzie lepszy niż poprzedni. Pozostaje tylko dobrze przygotować się na kwiecień. – Tak to już jest w naszym rejonie, że przez pół roku zarabiamy, a przez kolejne pół musimy mieć tyle przychodów, żeby wystarczyło na pokrycie kosztów prowadzenia działalności – podsumowuje Aleksander Kłyta.


PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
Carrefour powiększa sieć, Stava rozszerza możliwości współpracy, SenusalSpa startuje z franczyzą, a Żabka organizuje loterię dla franczyzobiorców. Przegląd tygodnia 10-16 lipca.
Konferencja liderów franczyzy, nowe otwarcie w So Coffee i Carrefour, finansowe podsumowania w CDRL oraz Sfinksie. Przegląd tygodnia 27 maja-3 czerwca.
Texas Chicken szuka franczyzobiorców w Polsce, Faktoria Win obchodzi jubileusz, Carrefour inwestuje w franczyzobiorców a Żabka w innowacje. Przegląd tygodnia 24-29 kwietnia.
Który biznes zarobi w nowym roku? Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w grudniowym numerze miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING".
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
New York Hot Dog wchodzi w nowe lokalizacje i ma nowe pomysły na kolejny sezon.
Freedom Nieruchomości i Investor Nieruchomości połączyły siły. Co to oznacza dla franczyzobiorców?
Franczyzodawca przygotował program dodatkowego wsparcia dla osób, które do końca marca zdecydują się przystąpić do sieci.
POPULARNE NA FORUM
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców
Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)
Franczyza, która daje niezależność
No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....
Poznaj franczyzę Intermarché
Wow Szanowna Redakcja zdaję się kontynuować wspieranie przestępczości zorganizowanej. Polecam jutrzejszy program Anity Gargas. Jakie będzie stanowisko POF? Mydlenie oczu...
Empik - jakieś doświadczenia?
Czy ktoś ma aktualną wiedzę w temacie prowadzenia salonu partnerskiego Empiku ?
Odważna decyzja
Zamierzam od nowego roku rozpocząć działalność gospodarczą i w związku z tym poszukuje producenta zdrowiej żywności... Jeśli to możliwe, proszę o informację tu lub...