Jak odnieść sukces w biznesie?
Wojciech Goduński zbudował portfolio swoich konceptów franczyzowych w oparciu o gastronomię. Ale jego związek z tą branżą zaczął się zupełnie przypadkowo. Miał duży wolny lokal, który postanowił jakoś wykorzystać.
– W tamtych czasach była moda na lokale typu karczmy i takie było moje założenie, że po prostu położę deski na ścianę, postawię stoły biesiadne i zrobię z tego lokal z pysznym polskim jedzeniem, które będzie podawane z pieca tradycyjnie opalanego drewnem. (…) Jak już miałem gotowy ten lokal, zadzwoniłem do Sanepidu, żeby Sanepid mi odebrał ten lokal. Przyszedł Sanepid i stwierdził, że tego lokalu nie można dostosować pod pełną kuchnię. A ja miałem już zapowiedziane imprezy. Miała być muzyka na żywo, wisiały już plakaty w mieście. Spytałem co mogę w ogóle podawać tutaj do jedzenia. No i panie z Sanepidu stwierdziły, że tak naprawdę mogą mi odebrać ten lokal tylko i wyłącznie jako pizzerię – opowiada Wojciech Goduński, właściciel firmy Wojtex, prowadzący internetowy kanał Kopalnia sukcesu.
Taki był start marki Biesiadowo, która wkrótce stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnym brandów wśród pizzerii.
Co jest ważne we własnym biznesie?
– Przez pierwsze chyba trzy miesiące miałem wrażenie, że zaraz zbankrutuję – tak Wojciech Goduński wspomina początki Biesiadowa. Dziś jest właścicielem 8 marek gastronomicznych, które rozwija poprzez franczyzę. Jak udało mu się rozwinąć biznes do takich rozmiarów?
Z wykładu Wojciecha Goduńskiego dowiecie się m.in.:
- Jak Wojciech Goduński rozkręcił swoją pierwszą franczyzową markę?
- Czy biznes zawsze startuje z przytupem, czy początku raczej są trudne?
- Jakie błędy popełnił Wojciech Goduński rozwijając pierwszy koncept franczyzowy?
- Jaka jest przewaga franczyzy nad działalnością na własną rękę?
- Jak wybrać franczyzę dla siebie?
- Jak dobrze zweryfikować koncept franczyzowy?
- Na co zwrócić uwagę, zanim podpiszemy umowę franczyzową?
Historii Wojciecha Goduńskiego można było posłuchać podczas wiosennych Targów Franczyza. A już wkrótce – 24-26 października – jesienne Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Imprezą towarzyszącą, jak zawsze, będą Seminaria Własnego Biznesu – cykl wykładów o franczyzie, przedsiębiorczości, prowadzeniu firmy, inwestowaniu. Pojawi się m.in. Kuba Midel, guru inwestowania w nieruchomości. Zapraszamy! Bilety do kupienia na stronie bilet.franczyza.pl.
A więcej ciekawych filmów na temat przedsiębiorczości oraz więcej pomysłów na biznes można obejrzeć na naszym kanale na Youtube Franchising-PL. Zachęcamy do subskrypcji!
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To, że poszedłeś pracować na etat, nie oznacza, że całe życie tak musi być. Kup listopadowy numer "Własny Biznes FRANCHISING", odważ się i zmień swoje życie zawodowe.
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
W który biznes najlepiej zainwestować w 2024 roku, co zrobić, żeby wygrać placówkę partnerską banku, czy bardziej opłaca się otworzyć Subwaya, pączkownię czy sklep z fajerwerkami?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
Fiskus walczy z tzw. fikcyjnym samozatrudnieniem, traktując umowy B2B jako unikanie opodatkowania.
Firma chce zmotywować do współpracy franczyzobiorców i zapewnia, że podzieli się z nimi połową zysku. Na co jeszcze mogą liczyć?
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...