Przybij Piątaka wchodzi we franczyzę
Szyld Przybij Piątaka jest dobrze znany bywalcom wrocławskich pubów. Pierwszy lokal tej marki pojawił się już ponad 10 lat temu. Dzisiaj we Wrocławiu funkcjonują trzy oraz jeden sezonowy, otwierany wiosną.
– W naszych pubach spotykają się głównie studenci, choć jesteśmy otwarci także na inne grupy klientów – podkreśla Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka. – Ale faktycznie organizujemy różne wydarzenia, skierowane do studentów, współpracujemy z organizacjami studenckimi.
Studentów – oprócz atmosfery – przyciągają na pewno ceny.
– Piwo kosztuje u nas 7 zł, a shoty 6 zł – informuje Kamil Przybylski. – Mamy też tanie i szybkie przekąski, jak frytki, tatar czy nachosy.
Lokal z klimatem
Teraz Przybij Piątaka chce otwierać puby w innych częściach Polski, udostępniając franczyzobiorcom swoją licencję na biznes. Według franczyzodawcy koncept sprawdzi się w miastach liczących od 200 tys. mieszkańców.
– Chcemy, aby jeden nasz pub przypadał właśnie na 200 tys. mieszkańców. W większych miastach możliwe jest więc otwarcie kilku lokali – wyjaśnia Kamil Przybylski.
Puby najlepiej otwierać w miejscach popularnych wśród studentów, w centrach miastach, ale i w pobliżu akademików. Franczyzodawca pomoże zrobić reaserch konkretnego rynku. Potrzebny jest lokal o powierzchni ok. 200 mkw. oraz miejsce na ogródek sezonowy.
Inwestycja zależy od wielkości lokalu, jego stanu, tego czy jest w nim wentylacja, klimatyzacja. Szacunkowy budżet, potrzebny na start, to 200-250 tys. zł.
– Warto szukać ciekawych, a tańszych lokali, np. znajdujących się na poziomie minus jeden – radzi Kamil Przybylski. – Prowadzimy we Wrocławiu dwa puby urządzone właśnie w piwnicach i świetnie sobie radzą. Mają specyficzny, fajny klimat.
Franczyzodawca chce, aby wystrój lokali w całej sieci był ustandaryzowany. Składają się na niego m.in. takie elementy, jak biało-czarna kolorystyka, cegła, wisząca nad barem gitara, ściana pomalowana nutami do rockowych przebojów.
Rentowność od zaraz?
Każdy franczyzobiorca dostanie opiekuna, który pomoże mu przejść przez przygotowania do otwarcia. Centrala zapewnia też stacjonarne szkolenia oraz dostęp do specjalnej platformy szkoleniowej – dla franczyzobiorcy i jego pracowników. Licencjobiorca otrzymuje podręcznik operacyjny i pełne know-how prowadzenia biznesu.
– Nauczymy naszych franczyzobiorców wszystkiego – zapewnia Kamil Przybylski. – Chcemy, aby wszystkie nasze lokale utrzymywały jednakowe standardy, a ich oferta była powtarzalna dla całej sieci.
Franczyzobiorcy otrzymają kontakty do dostawców, u których sieć ma wynegocjowane ceny.
– Jeżeli licencjobiorca znajdzie gdzie indziej te same produkty w niższej cenie, to albo pokryjemy mu różnicę, albo pozwolimy na korzystanie z tańszego dostawcy – zapewnia Kamil Przybylski.
Centrala zajmuje się ogólnopolskim marketingiem marki.
Przybij Piątaka nie ma nic przeciwko temu, aby franczyzobiorca był inwestorem, który osobiście nie angażuje się w prowadzenie pubu. Wtedy jednak potrzebny jest sprawdzony i przeszkolony menedżer, nadzorujący pracę lokalu.
Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci. Miesięczna opłata franczyzowa jest liczona od powierzchni lokalu – to 18,22 zł netto za 1 mkw. Franczyzodawca zapewnia, że płynność finansowa powinna się pojawić od pierwszego miesiąca działalności.
– Nie notujemy w naszych lokalach miesięcy na minusie – podkreśla Kamil Przybylski. – Zwrot z inwestycji powinien nastąpić do 10 miesięcy od otwarcia.
WIZYTÓWKA PRZYBIJ PIĄTAKA
Wywodząca się z Wrocławia sieć pubów. Obecna na rynku od 10 lat.
- 3 lokale stacjonarne, 1 sezonowy
- szacunkowy koszt inwestycji – 200-250 tys. zł
- opłata franczyzowa – 18,22 zł netto za 1 mkw.

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Świat franczyzy w Polsce już wkrótce znów wstrzyma oddech – zbliżają się Targi Franczyza 2025 – to najważniejsze i najbardziej elitarne wydarzenie tego typu w naszym regionie.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Stworzyli glamping, czyli alternatywną formę wypoczynku zapewniającą bliski kontakt z przyrodą. Ilona Wrońska i Leszek Lichota zapewniają, że ich Forrest Glamp to idealne miejsce, aby nabrać dystansu i zapału do pracy.
W strukturach Żabki działa obecnie ok. 1 tys. franczyzobiorców z zagranicy, z czego ponad 90 proc. stanowią obywatele Ukrainy.
Masz lokal i głowę do biznesu? Drogerie Natura dadzą Ci resztę: silną markę, pełne zatowarowanie i wsparcie, dzięki któremu możesz zarabiać od pierwszego dnia.
Odwiedzający Targi Franczyza 2016 mieli szansę w jednym miejscu poznać i porównać oferty 173 marek franczyzowych. Ponad 7 tys. osób skorzystało z tej okazji.
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Oto kilka pomysłów ze świata franczyzy.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali