Czwartek
09.10.2003
Do 12-15 lokali w całym kraju zostanie rozbudowana sieć franczyzowych restauracji Prohibicja.
 

W najbliższym czasie planowane jest poszerzenie sieci o restauracje w Sopocie i Poznaniu. Do prowadzenia lokali spółka poszukuje osób, które mają już doświadczenie w gastronomii i pieniądze na zagospodarowanie lokalu. Oprócz udzielenia franczyzy, Prohibicja może zaproponować partnerowi niższe stawki czynszu wynegocjowane z właścicielem budynku. Sieciowe restauracje mają powstać także w Katowicach, Kołobrzegu i Koszalinie. Obecnie działa 6 franczyzowych Prohibicji: w Białobrzegach nad Zalewem Zegrzyńskim, Mikołajkach, Rzeszowie, Wrocławiu, Częstochowie i Zakopanem. - Zgodnie z naszymi założeniami, liczba restauracji w sieci nie przekroczy 12, maksymalnie 15 lokali. Każda restauracja ma wyłączność terytorialną, w więc w jednym mieście może działać tylko jedna Prohibicja – mówi Dorota Ochocka z Prohibicji S.A.

Stróże finansów

Prohibicja S.A. zazdrośnie strzeże wszelkich szczegółów finansowych. Nie udziela np. informacji na temat franczyzy. – Znajdują się one w każdej umowie i są sprawą poufną. Informacji udzielamy tylko osobom zainteresowanym. Opłata licencyjna jest jednak niewygórowana. Głównym kosztem przy rozpoczynaniu działalności jest adaptacja i wyposażenie lokalu – powiedziała Nowościom Gastronomicznym Ochocka. Nie chciała jednak ujawnić kosztów otwarcia jednej placówki. A koszt ten potrafi się bardzo różnić w zależności od lokalu. Przede wszystkim zależy od tego, czy ma miejsce tylko adaptacja istniejącej restauracji, czy franczyzobiorca musi budować ją od początku. W takim wypadku wysoki udział w kosztach ma przygotowanie zaplecza kuchennego. Wszystkie restauracje mają zbliżoną powierzchnię (ok. 150-200 m2), wspólne elementy w menu i podobny wystrój wnętrza.

Know-how od aktora

Koncesji na prowadzenie lokali udzielają założyciele sieci i właściciele pierwszej restauracji w Warszawie (1997), aktorzy: Bogusław Linda, Wojciech Malajkat, Zbigniew Zamachowski i Marek Kondrat, którzy są równocześnie udziałowcami Prohibicji S.A. Sieć zapewnia centralne umowy z dostawcami, wsparcie medialne, promocyjne i reklamowe, serwis internetowy, liczne szkolenia, organizację imprez promocyjnych, wsparcie reklamowe i know-how.

Źródło: Nowości Gastronomiczne, nr 9, wrzesień 2003
Nowości Gastronomiczne

POPULARNE NA FORUM

Co sądzicie o Oskrobie?

Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...

8 wypowiedzi
ostatnia 25.06.2024
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?

Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...

33 wypowiedzi
ostatnia 08.01.2024
Oszukani przez franczyzodawcę

Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...

48 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?

Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?

14 wypowiedzi
ostatnia 24.05.2023
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché

przeciez to złodzieje

1 wypowiedzi
ostatnia 04.05.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...

14 wypowiedzi
ostatnia 23.04.2023
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu

Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...

211 wypowiedzi
ostatnia 13.03.2023