Chłopskie Jadło na razie bez franczyzy
W lutym Jan Kościuszko, założyciel Grupy Chłopskie Jadło świętował otwarcie siódmej restauracji Chłopskie Jadło – tym razem w Gdańsku. Firmowe restauracje działają również w Krakowie, Warszawie, Bielsko-Białej i Głogoczowie. Teraz Kościuszko chce otwierać swoje restauracje w północnej części Polski. Pieniądze na inwestycje chce pozyskać ze sprzedaży akcji na giełdzie.
– Rok 2006 będzie dla nas przełomowy. Przygotowujemy się do wprowadzenia spółki na giełdę. Uzyskany kapitał ok. 15 mln zł przeznaczymy na otwarcie restauracji w największych polskich miastach – mówi Jan Kościuszko, założyciel Grupy Chłopskie Jadło.

Jan Kościuszko zapowiadał też rozwój firmy poprzez franczyzę. Jednak kilka tygodni temu poinformował media, że tymczasowo wycofuje się z tego pomysłu. W zamian za to planuje otwieranie kolejnych własnych restauracji.
- Zmieniliśmy koncepcję rozwoju, bo stwierdziliśmy, że na obecnym etapie trudno będzie nam utrzymać wysoką jakość obsługi w punktach należących do franczyzobiorców - mówi Jan Kościuszko. – Nowy program franczyzowy będzie wprowadzony w ciągu dwóch lat, zaś warunkiem udzielenia franczyzy będzie m.in. sześciomiesięczne szkolenie przeprowadzone w jednej z sieciowych restauracji – dodaje.
Chłopskie Jadło to polska sieć restauracji z tradycyjnym jedzeniem. W 2005 r. firma poszerzyła rynki zbytu swoich produktów poprzez ich sprzedaż w sieciach handlowych w super – i hipermarketach. W Carrefour, Albert, Alma, Ahold można kupić między innymi: zupy, smalec i konfitury sygnowane marką Chłopskie Jadło. Dodatkowo Grupa Chłopskie Jadło produkuje pierogi w opakowaniach cateringowych (6 i 12 kg) dla innych lokali gastronomicznych.
Zysk netto Grupy Chłopskie Jadło sięgnął w ubiegłym roku 5 mln złotych. To dwukrotnie więcej niż w roku 2004. Spółka poza planami debiutu na giełdzie w II połowie 2006 r. przymierza się również do otwarcia kolejnych restauracji poza zagranicami kraju.
ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.
– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
Legendarny amerykański brand wchodzi do Polski i otwiera rynek dla inwestora z ambicją i kapitałem. Do wzięcia masterfranczyza, która może stać się jedną z największych sieci gastronomicznych w kraju.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Solarium nie tylko dla opalenizny – coraz więcej klientów szuka w nim poprawy nastroju i zastrzyku witaminy D. Paradaise Studio Solarium rusza z franczyzą.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali