Nie do lokalu, ale do kogoś
Jaki jest pana przepis na sukces w gastronomii?
Każdy, kto zakłada restaurację musi zdawać sobie sprawę z tego, że klientów przyciąga po pierwsze smaczna kuchnia, po drugie przyjazna atmosfera. Jest takie stare powiedzenie, że dla gości należy gotować tak samo, jak dla siebie. Tym bardziej, że klienci coraz częściej doceniają jakość, płacą za przyjemność spożywania posiłku. Dodatkowym magnesem może być nazwisko. W Europie, a ostatnio również w Polsce chodzi się nie do lokalu, ale do kogoś. Może to być znany szef kuchni, aktor albo inna znana osobistość.
Które lokale nie będą w przyszłości świecić pustkami?
Małe rodzinne knajpki i restauracje serwujące kuchnię regionalną to przyszłość polskiej gastronomii. Konkurencja na rynku sprawi, że właściciele będą dbać o dobry smak i oryginalną kuchnię. Tym bardziej, że każdy region w Polsce ma swoje charakterystyczne dania, które warto promować.
Jak pan ocenia krajowy rynek gastronomiczny?
Średnio co dekadę mamy do czynienia z boomem na określony typ restauracji. W latach dziewięćdziesiątych modne było otwieranie budek chińskich, a ludzie znudzeni mielonym z buraczkami ustawiali się w kolejce po wątpliwej jakości wschodnie kąski. W tej chwili jak grzyby po deszczu otwierają się karczmy polskie albo punkty z pseudokebabem. Nastawieni na zysk właściciele zapominają często o tym, że najlepiej sprzedają się produkty, które mają swoją osobowość i będą kojarzyć się z firmą.
ZOBACZ W KATALOGU


















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Sieć Bricomarché świętuje 25 lat obecności w Polsce i zapowiada przyspieszenie rozwoju. Do 2030 roku planuje podwojenie obrotów, zdobycie 20 proc. udziału w rynku i rozbudowę sieci do 400 sklepów.
Zamiast czekać, aż coś się zmieni, wzięła sprawy w swoje ręce. Andżelina Kowalczyk porzuciła etat, zawalczyła o zdrowie, a dziś prowadzi własny salon Body Evolution w Łukowie.
Synevo szuka franczyzobiorców, którzy chcą otworzyć własny punkt pobrań pod znaną marką.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali