Piekarnia - gorący temat
Z badań opublikowanych przez GUS wynika, że od kilkunastu lat w Polsce z roku na rok spada spożycie chleba. U progu lat 90. statystyczny Kowalski zjadał rocznie blisko 90 kg pieczywa. Dziś zadowala się zaledwie 72 kg, czyli około 150 kromkami w miesiącu. Oznacza to, że w najbliższym czasie zbankrutować może nawet co trzecia piekarnia. Czy można temu zapobiec?
W ostatnim czasie na rynku pieczywa w Polsce zaszły spore zmiany. Polacy coraz częściej, zamiast tradycyjnego chleba, wprowadzają do swojego jadłospisu pieczywo wzbogacone w różnego rodzaju ziarna. Piekarnie, aby przetrwać na rynku, muszą szybko reagować na zmieniające się tendencje żywieniowe i dopasowywać swoją ofertę do zmieniającego się rynku.
Dlaczego według Pana Polacy jedzą coraz mniej pieczywa?
Jestem przekonany, że pieczywo będzie zawsze stałym elementem naszych posiłków. Rynek pieczywa w Polsce cały czas się rozwija i ewoluuje. Związane jest to ze wzrostem zamożności Polaków, co przekłada się na możliwości zakupu innych droższych produktów składających się na nasz codzienny jadłospis.
Czy w obecnej sytuacji przestrzegałby Pan przed inwestycją w sklepy piekarnicze?
Moim zdaniem warto zainwestować w taki segment, który właśnie się rozwija. W chwili obecnej klienci poszukują miejsc, gdzie otrzymają różnorodne, gorące i pachnące produkty piekarnicze. Właśnie ten segment będzie się w Polsce rozwijał. Zadbaliśmy o to, by w ofercie naszych sklepów znalazło się na bieżąco wypiekane pieczywo: od chlebów poprzez bułeczki, rogaliki oraz ciabatki.
Rozmawiała (asmoli)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

W tym roku do sieci Beza Krówka dołączyło kilkanaście nowych punktów franczyzowych. W sumie jest ich już ponad setka.
Sieć oferuje już cztery modele współpracy. Najnowszy z nich stawia na mniejsze lokale, niższe koszty inwestycji oraz minimalistyczny wystrój.
– Franczyza to coś więcej niż dostęp do produktów i technologii. To gotowy system, który naprawdę wspiera, a przy okazji pozwala realizować się razem, jako rodzina – mówią Barbara i Mikołaj Pawłowscy, właściciele czterech sklepów Stokrotka w województwie lubelskim.
Żabka nie zwalnia i już ma 10 tys. franczyzobiorców. Okrągłą liczbę zamyka franczyzobiorczyni z Gliwic.
Bogusława i Paweł Bigos z marką Intermarché są związani od 15 lat. W ostatnim konkursie Top Franczyzobiorca zostali zwycięzcami w kategorii „Najszybszy wzrost w sieci”.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Do znalezienia biznesu, w który chciałoby się zainwestować, trzeba się dobrze przygotować. Choć wybór branży i konkretnego systemu franczyzowego jest subiektywny, to ocena części elementów umowy franczyzy podlega obiektywnym kryteriom.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzobiorczyni Agencji Wirtualnej z Gdańska w ciągu trzech lat zbudowała silną markę i zdobyła rzeszę lojalnych klientów. Jak tego dokonała?
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów