Sieć 467 sklepów
Dziennik Prawo i Gospodarka poinformował, że Reitan Narvesen ASA, właściciel sieci sklepów spożywczych REMA 1000, zwiększył zyski ze sprzedaży. Według nowych skonsolidowanych wyników finansowych sprzedaż towarów (w tym w punktach działających na zasadzie franczyzy) w pierwszym kwartale 2001 roku wzrosła o 11,7 proc. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Główną formą działalności Reitan Narvesen ASA pozostaje zarządzanie siecią sklepów REMA 1000. Aktualnie sieć prowadzi 467 sklepów w Norwegii, Polsce, Danii, Słowacji i na Węgrzech.
W Polsce pierwszy sklep otwarty został w 1993 roku na warszawskiej Woli. Obecnie REMA 1000 Poland prowadzi 54 sklepy w prawie wszystkich większych i średnich miastach. Znaczna ich część prowadzona jest na zasadach franczyzy. Innym elementem strategii REMA 1000 w Polsce jest udział w tworzeniu Skwerów Handlowych VIKI. Skwery Handlowe Viki otwierane są w dużych miastach. Pierwszy otwarty został we wrześniu ub.r. w Łodzi, a kolejne w Bydgoszczy, Inowrocławiu i Toruniu.
Więcej: Prawo i Gospodarka, Kalejdoskop firm, 8 marca 2001, s. IV
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Wendy's, międzynarodowa sieć restauracji szybkiej obsługi z siedzibą w Stanach Zjednoczonych, ogłosiła niedawno plany ekspansji na kilka rynków europejskich, które obejmują także Polskę.
Marka Wendy’s zamierza otworzyć setki restauracji na nowych europejskich rynkach. Chce też wejść do Polski.
W dniach 16-18 marca 2024 roku odbędą się w targi franczyzy w Paryżu.
Wsparcie przy przeprowadzkach, sprzątaniu czy drobnych naprawach jest coraz bardziej pożądane. Jak otworzyć firmę świadczącą takie usługi?
Auto Gamma znalazł masterfranczyzobiorców w Anglii i Niemczech. A jak rozwija się w Polsce?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...