Nie tylko sushi
Spółka Sakana, właściciel sześciu restauracji Sakana Sushi Bar zamierza uruchomić drugą sieć lokali, w których sprzedawane będzie wino. Winobary – bo tak będą nazywać się punkty sprzedaży wina – firma planuje rozwijać we franczyzie.
Jak zapowiada Tomasz Romanik, prezes firmy Sakana, pierwszy lokal Winobar ma powstać jeszcze w 2009 roku w Warszawie. Liczba kolejnych barów z winem będzie zależeć od tego, ilu franczyzobiorców okaże się zainteresowanych przystąpieniem do sieci.
Spółka Sakana jest właścicielem sieci restauracji typu premium oferujących dania kuchni japońskiej. Pierwszy sushi bar Sakana powstał w 2001 roku na Placu Teatralnym w Warszawie. Była to wówczas jedyna restauracja sushi w Polsce działająca w formie rolling baru („z pływającymi łódeczkami”). W chwili obecnej restauracje sieci działają takżw w Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu i Katowicach.
Wprowadzenie na rynek drugiej marki gastronomicznej jest jednym z założeń strategii spółki. Drugim z wyznaczonych celów było uruchomienie w najbliższym czasie 12 sushi barów. Niestety, zdaniem obserwatorów rynku gastronomicznego nie będzie to możliwe ze względu na słabe wyniki finansowe spółki. W I kwartale br. firma zanotowała stratę na poziomie ok. 0,4 mln zł, podczas gdy w analogicznym okresie roku poprzedzającego wypracowała ok. 0,7 mln zł zysku.
(awh)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...