Biznes rodem z Bacówki

Bacówka powstała w 2002 roku z pasji właścicieli do zdrowych i naturalnych wędlin. Po zdobyciu uznania wśród konsumentów, ruszyła produkcja własnej garmażerki: tradycyjnych mięs, smalców, pasztetów, przetworów, miodów, serów i wielu innych produktów. Dziś Bacówka to trzy sklepy własne, 14 franczyzowych oraz cztery stoiska patronackie. W październiku 2010 roku otwarto trzy nowe franczyzowe Bacówki: w Tarnowskich Górach, w Kielcach oraz w Krakowie na najstarszym placu targowym.
- W 2011 roku chcemy otworzyć 10 nowych placówek własnych lub franczyzowych m.in. w Bielsku Białej, Wrocławiu, Krakowie oraz w Rzeszowie - zdradza Dariusz Kucz. - Wszystkie nasze Bacówki na terenie całej Polski, skupiają się wokół istniejących tras logistycznych. Produkt z masarni do Bacówki musi być dostarczony świeży.
Na nasz rynek coraz częściej napływają tanie wyroby wędliniarskie. Są one często produkowane masowo, w warunkach niespełniających wymogów Sanepidu. Nazwa też jest narzędziem prostej manipulacji: szynka wędzona, która nigdy nie była w wędzarni. Stratne w tym procesie są masarnie produkujące tradycyjne wyroby.
- Cały czas pracujemy nad wzmocnieniem naszej marki i pokazaniu konsumentom czym różni się nasza mała produkcja wędlin w Bacówce od powszechnie spotykanych wędlin na rynku tzw. „masówki” - wyjaśnia Dariusz Kucz, dyrektor handlowy sieci Bacówka. - Zwracamy uwagę klientów na to, jak ważny jest dobór dobrego surowca, naturalnych przypraw i tradycyjnych metod wędzenia. Nie stosujemy powszechnych w przemyśle mięsnym chemicznych dodatków.
Swoją Bacówkę może otworzyć każdy, kto dysponuje min. 80 tys. zł. O lokalizacji placówki decyduje franczyzobiorca, gdyż to on ma najlepsze rozeznanie lokalnego rynku. Wielkość Bacówki zaczyna się od stoiska w centrum handlowym przez lokale osiedlowe, aż do sklepów o powierzchni 100 m2 w miejskich aglomeracjach.
(boa)

ZOBACZ W KATALOGU



















PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

– Duża konkurencja powoduje, że samodzielnym przedsiębiorcom coraz trudniej utrzymać się na rynku, działając w pojedynkę – mówi Wojciech Sypień, dyrektor franczyzy w Carrefour Polska.
Dowiedz się, jak otworzyć sklep pod marką Żabka. Bezpłatny webinar dla cudzoziemców.
Żabka przyspiesza ekspansję i zwiększa liczbę otwarć zaplanowanych na ten rok. Chwali się też wzrostami sprzedaży w pierwszym półroczu 2025.
Jesteśmy dynamicznie rozwijającą się siecią specjalistycznych sklepów zoologicznych.
Sklep sezonowy to propozycja dla zaangażowanych franczyzobiorców Żabki, którzy chcą rozwijać swój biznes latem, w miejscowościach turystycznych.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Jak otworzyć i z sukcesem poprowadzić warsztat samochodowy opowiada Wojciech Kosiński, właściciel warsztatu Mechanicy Magicy.
Sieć Go Herbs wchodzi we franczyzę. Czy trend na zdrowe odżywianie i naturalną suplementację to dobry pomysł na biznes?
Sieć Bricomarché świętuje 25 lat obecności w Polsce i zapowiada przyspieszenie rozwoju. Do 2030 roku planuje podwojenie obrotów, zdobycie 20 proc. udziału w rynku i rozbudowę sieci do 400 sklepów.
Synevo szuka franczyzobiorców, którzy chcą otworzyć własny punkt pobrań pod znaną marką.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów