Nowe koncepty na zielonej ścieżce
Rozwój Green Way w ostatnich latach nieco przystopował, niemniej jednak sieć wciąż pozostaje numerem jeden w branży barów sałatkowych. Spółka ma za sobą stosunkowo trudny okres.
- Trudna sytuacja była efektem wielu niekorzystnych czynników - mówi Sławomir Chłoń, Rady Nadzorczej Green Way - Najważniejszym z nich była, zarysowująca się na przestrzeni ostatnich kilku lat, różnica zdań pomiędzy głównymi akcjonariuszami firmy. Impas został przełamany, a struktura i zasoby ludzkie zostały dostosowane do rozwoju wielotorowego i tak oprócz marki Green Way proponujemy dwie inne: Vegemania i Food For Life.
Nowe marki mają wiele cech wspólnych z konceptem Green Way, jednak są pomiędzy nimi zasadnicze różnice wynikające z charakteru miejsc w których funkcjonują. Konceptem dedykowanym do najruchliwszych miejsc w największych polskich miastach jest Food For Life. Menu tego konceptu jest nastawione na szybki lunch na mieście, dlatego zawiera potrawy typowo obiadowe: zupy, sałatki, makarony czy placki. Szczególnym powodzeniem wśród klientów cieszą się także zdrowe desery, jakie opracowano dla Food For Life.
Vegemania z kolei dedykowana jest do food court-ów w centrach handlowych. Koncept nastawiony jest na sprzedaż sałatek. Pierwszy lokal tego typu już funkcjonuje w Łodzi. Spółka planuje rozwijanie obu formatów w ramach współpracy z franczyzobiorcami.
Partnerzy franczyzowi otrzymują projekty budowlane, wsparcie w uzyskiwaniu odpowiednich pozwoleń, szkolenia, know-how oraz wsparcie marketingowe. Spółka przewiduje kilka wariantów zaangażowania w działanie partnera, mniej lub bardziej pełnego, w zależności od indywidualnych potrzeb i możliwości franczyzobiorcy. Wymogiem przystąpienia do sieci jest odpowiednia lokalizacja oraz środki na inwestycję.
- Nasza spółka ma spore doświadczenie w tej formie współpracy – dodaje Sławomir Chłoń. - Uważamy, że ludzie najlepiej dbają o rozwój lokalu, kiedy wiedzą, że pracują dla siebie. Różnica w stopniu zaangażowania kogoś, kto jest faktycznym właścicielem danego biznesu, a zatrudnionym na etacie kierownikiem jest bardzo duża.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali