Nadchodzą zmiany w branży spożywczej

Choć media codziennie donoszą o zagrożeniu stabilności strefy euro, to handlowcom nie brakuje optymizmu. Polacy już w 2008 roku dowiedli, że są odporni na manipulację i wbrew pesymistycznym prognozom kupowali znacznie więcej niż ich zachodni sąsiedzi. Właściciele sklepów spożywczych uważają, że koniunkturę nakręci wzrost gospodarczy i Mistrzostwa Europy w piłce nożnej. Nie wszyscy są jednak optymistami - boimy się przede wszystkim niskiej dynamiki wzrostu wynagrodzeń oraz wzrostu cen.
Specjaliści są zdania, że rok 2012 minie pod znakiem konsolidacji w branży spożywczej. Małe sklepy, chcąc zwiększyć swoją konkurencyjność, będą szukać schronienia pod skrzydłami dużych sieci franczyzowych, które zapewnią im atrakcyjne warunki zaopatrzenia i wsparcie marketingowe. Ze względu na podwyżki należy spodziewać się dalszego rozwoju dyskontów, które stanowią poważne zagrożenie dla drobnego handlu.
- Sieci franczyzowe należące do grupy Eurocash, postawią w przyszłym roku na poprawę jakości swoich sklepów, w dalszym ciągu kładąc nacisk na rozwój placówek franczyzowych w całej Polsce – mówi Waldemar Jezierski, dyrektor public relations i relacji z franczyzobiorcami.
Małe sklepy osiedlowe, chociaż są bardzo dobrze oceniane przez klientów, to pod względem ceny przegrywają z dyskontami czy hipermarketami. Każdego roku z rynku znika ok. 10 tys. niezależnych placówek, które nie wytrzymują tego wyścigu. W chwili obecnej 80 proc. małych przedsiębiorców ma permanentne opóźnienia w płatnościach i realizacją pozostałych zobowiązań. Jednym z kół ratunkowych jest franczyza - dzięki której mogą zyskać efekt skali, co w handlu ma znaczenie strategiczne, nie tylko w przypadku zamówień ale też zdolności marketingowych.
Według Jacka Roszyka, prezesa zarządu Żabka Polska - połączenie sił z sieciami franczyzowymi może być dla sklepów ratunkiem.
- Podejmując współpracę z firmą Żabka Polska, ajent nie rezygnuje z własnej działalności handlowej i dalej zatrudnia pracowników, ale dodatkowo otrzymuje od sieci ogromne wsparcie. Przede wszystkim, to Żabka ponosi koszty inwestycji, które sięgają około 200 tys. zł. Dzięki temu systemowi własną Żabkę można otworzyć dysponując nawet niewielkimi środkami pieniężnymi. Ajent rozpoczynający prowadzenie sklepu ma zapewnioną lokalizację, wyposażenie, logistykę, szkolenia, wsparcie marketingowe oraz pełne know-how efektywnego zarządzania nowoczesnym sklepem.
Prezes Żabki dodaje, że przed nami perspektywa dynamicznego rozwoju sklepów dyskontowych, a także rozwoju sklepów proximity, czyli marketów zlokalizowanych blisko klienta - „po sąsiedzku”. Będzie rozwijał się również format convenience, czyli sklepów najbliżej klienta. Każdy z tych formatów zaspokaja inne potrzeby konsumenta, od zakupów cotygodniowych, po zakupy codzienne. Klienci sklepów Żabka deklarują w ankietach, że odwiedzają takie sklepy dwa, trzy razy w tygodniu.
Obecnie największym franczyzodawcą na polskim rynku spożywczym jest Eurocash, który po przejęcie Tradisu dysponuje 9 tys. sklepów. Sklepy niezrzeszone w żadnej z liczących się sieci będą z roku na rok tracić udziały w rynku na rzecz tańszych i zarazem lepiej zorganizowanych punktów sprzedaży.
(lp)

ZOBACZ W KATALOGU





















PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

W strukturach Żabki działa obecnie ok. 1 tys. franczyzobiorców z zagranicy, z czego ponad 90 proc. stanowią obywatele Ukrainy.
Piko24 to w pełni zautomatyzowane sklepy, nie wymagające zatrudniania pracowników. Marka chce rozwijać swoją sieć poprzez franczyzę.
Franczyzobiorca Intermarché może albo uruchomić nowy sklep od podstaw, albo przejąć już funkcjonującą placówkę.
– Duża konkurencja powoduje, że samodzielnym przedsiębiorcom coraz trudniej utrzymać się na rynku, działając w pojedynkę – mówi Wojciech Sypień, dyrektor franczyzy w Carrefour Polska.
Dowiedz się, jak otworzyć sklep pod marką Żabka. Bezpłatny webinar dla cudzoziemców.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Ewelina Sawicka prowadzi dwie placówki partnerskie VeloBanku. W filmie opowiada, jak wygląda franczyza bankowa od środka i z jakiego wsparcia mogą korzystać partnerzy sieci.
– Nie ma lepszego miejsca na zaprezentowanie swojej oferty franczyzowej niż Targi Franczyza – mówi Tomasz Maj ze Speed Queen.
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
Zajęcia pozalekcyjne to nie tylko język angielski. Przyjdź na Targi Franczyza i zobacz, jak wiele jest pomysłów na biznes w branży edukacyjnej.
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów