Chłodna kalkulacja
Właściciel lodziarni posiada na wyposażeniu urządzenie, które jest w stanie wytworzyć 30 rodzajów lodów.
W ciągu 10 lat działalności firma MultiIce, właściciel marki Lody Bonano otworzył 51 lodziarni, większość z nich powstała w minionym roku. Punkty działają w 12 województwach oraz na Słowacji. Firma prowadzi także rozmowy z masterfranczyzobiorcami z Rumunii i Rosji.
- Analizując działalność naszych lokali zaobserwowaliśmy, że najlepszym miejscem na otwarcie lodziarni jest ścisłe centrum miasta, główna ulica, bądź okolice deptaków i dużych parków. W naszej sieci funkcjonują również punkty na osiedlach, prosperują dobrze, ale nie generują takich zysków jak lokale otwierane w centrum. Podejmujemy współpracę z osobami, które posiadają własny lub wynajęty lokal w miastach z minimum 10 tys. mieszkańców, w których nie ma jeszcze Lodów Bonano – mówi Radosław Charubin, prezes MultiIce, właściciela marki Lody Bonano.
Przystępując do sieci Bonano nie należy szukać dużych lokali, ponieważ sprzedaż odbywa się przez okienko, bezpośrednio do ręki klienta. Rozwiązanie tego typu pozwala na zaaranżowanie lodziarni na niewielkiej powierzchni zgodnie z wymogami sanitarnymi.
- W ubiegłym sezonie wprowadziliśmy nowość w ofercie franczyzowej - wyspy lodowe – stoiska przygotowane do sprzedaży lodów w galeriach handlowych. Niestety galerie skutecznie blokowały rozwój tego pomysłu i nie uzyskiwaliśmy zgody na wynajęcie powierzchni. Przypuszczam, że przyczyną takiej sytuacji mogą być podpisywane umowy między galerią, a właścicielami dużych sieciowych lodziarni, co nie pozwala mniejszym sieciom na rozwój w tych lokalizacjach - narzeka Radosław Chaber.
(dw)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Intermarché obniża ceny, So Coffee nie chce marnować jedzenia, a Multi Ice Group podlicza otwarcia. Przegląd tygodnia 10-17 lutego.
Statystyczny Kowalski zjada 5 l lodów rocznie. A pewnie mógłby nawet czterokrotnie więcej, jak np. przeciętny Amerykanin. Branża lodowa ma więc spory potencjał. Jak otworzyć lodowy biznes?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
Na pewno taki, w którym franczyzobiorcy mogą liczyć na solidne wsparcie franczyzodawcy. Przedstawiamy kilkadziesiąt konceptów franczyzowych, w których inwestycję warto rozważyć w 2023 roku.
Widmo powstania ustawy regulującej franczyzę, uruchomienie studiów Zarządzanie Franczyzą, powiększenie grona sygnatariuszy Kodeksu Dobrych Praktyk to zaledwie kilka z ważnych wydarzeń dla rynku franczyzy w Polsce w 2022 r.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...