Fiero! Pizza wychodzi poza Łódź
- Trwa trudny okres dla gastronomii. Duża konkurencja, powstała jeszcze w czasach gastronomicznego boomu lat 2004–2008, sprawia, że przy obecnej, zdecydowanie gorszej sytuacji ekonomicznej restauracje i pizzerie muszą walczyć o klientów. Wysokie ceny produktów sprawiają, że chcąc zachować atrakcyjne ceny trzeba pracować na niższych marżach. Wszystko to jednak mobilizuje do wzmożonych działań promocyjnych i reklamowych, które przynoszą korzyści klientom – komentuje sytuację na rynku Mariola Pietrzko, współwłaścicielka Fiero! Pizza.
Pod logo Fiero! Pizza funkcjonuje 7 lokali – większość w Łodzi. Na razie tylko jeden z nich prowadzony jest przez franczyzobiorcę. W przyszłym roku mają powstać dwie kolejne restauracje na licencji. Fiero! Pizza serwuje 60 rodzajów włoskiego dania – na miejscu oraz na wynos. Uzupełnieniem oferty są sałatki, przekąski, desery i zestawy obiadowe. Inwestycja w restaurację Fiero! Pizza zamyka się w kwocie 70 tys. zł. Do tego dochodzi jeszcze jednorazowa opłata franczyzowa wynosząca 5 tys. zł. Co miesiąc partnerzy wpłacają na fundusz marketingowy 500 zł.
- Najatrakcyjniejszymi lokalizacjami w większych miastach są duże osiedla, a także lokalizacje w pobliżu centrum miasta z dobrą komunikacją umożliwiającą realizację dostaw do klienta. Franczyzobiorców poszukujemy na terenie dużych miast w całej Polsce oraz niewielkich miast na terenie województwa łódzkiego i ościennych. Optymalna powierzchnia lokalu wynosi 130 m2 – mówi Mariola Pietrzko.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Anna Bachowska przez długie lata pracowała w korporacji. Od kilku lat czerpie satysfakcję z biznesu, dzięki któremu zarabia pieniądze i ma czas dla rodziny.
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Franczyza Kodano Optyk rozwija się w Polsce w imponującym tempie, otwierając drzwi do biznesu optycznego osobom z różnych środowisk zawodowych.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Alior Bank wprowadził program dofinansowania otwarć placówek partnerskich. Przedsiębiorcy, którym brakuje kapitału na start, mogą pozyskać nawet 40 tys. zł.
W majowym numerze „Własny Biznes FRANCHISING” odkrywamy m.in. tajniki sukcesu w biznesie motoryzacyjnym, finansach, a także opisujemy biznesy, w które chętnie inwestują młode mamy. Dowiedź się, ile płaci się za franczyzę i jak wygląda zarządzanie bez szefa.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali