Hamburger z Leśnego Runa
Mr Hamburger ma w planach konsolidacji ze spółką Mr Kuchar, która rozwijała sieć przydrożnych restauracji Leśne Runo. Rozmowy dotyczące połączenia obu sieci rozpoczęły się już w połowie ubiegłego roku, a 7 sierpnia tego roku Mr Kuchar zmienił nazwę na Mr Hamburger S.A. i przez osobę prezesa Tomasza Miernikowskiego połączył się z siecią fast-foodów. Wykupienie większościowego pakietu akcji dawnego Mr Kuchara ma dopiero nastąpić, ale dokładna data nie jest jeszcze znana.
Nowa spółka będzie zarządzać siecią 16 barów Mr Hamburger i 13 restauracjami Leśnego Runa. Obie sieci mają być rozwijane równolegle, a zarząd nie przewiduje ich połączenia.
- Zarząd chce rozwijać obydwa koncepty, zarówno Mr Hamburger, jak i Leśne Runo. Mr Hamburger będzie rozwijany w głównej mierze na zasadzie franczyzy. W 2014 roku planujemy otwierać restauracje na terenie całego kraju, zaczniemy od Polski południowej, gdzie Mr Hamburger jest dobrze znany - mówi Dariusz Kozorowski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Mr Hamburger. - Nie zostały jeszcze podjęte wiążące decyzje dotyczące rozwoju franczyzowego Leśnego Runa.
W najbliższym czasie Leśne Runo czekają pierwsze zmiany. Na razie będą to głównie zmiany w menu, które zostanie uzupełnione o dania typu fast food, dotychczasową specjalność Mr Hamburgera. Nowe potrawy trafiły już do menu restauracji Leśne Runo w Poczesnej, do pozostałych restauracji nowości zawitają w ciągu najbliższych tygodni.
Ostatnimi czasy Leśne Runo nie radziło sobie zbyt dobrze. W ciągu roku sieć zamknęła 5 restauracji (3 własne i 2 franczyzowe), a przychody w II kwartale tego roku spadły w ujęciu rocznym o ponad 23 proc. do 1,22 mln zł. Złe wyniki mają być efektem słabszej koniunktury gospodarczej i zmian na polskiej mapie drogowej – przeniesienie ruchu na nowe autostrady i drogi szybkiego ruchu sprawiło, że niektóre restauracje straciły wielu klientów.
Za to sieć Mr Hamburger co chwilę informuje o otwarciu kolejnych restauracji, zarówno własnych, jak i franczyzowych. Marka, która na razie znana jest głównie na Śląsku zapowiada, że od przyszłego roku zamierza rozwijać sieć Mr Hamburger na terenie całego kraju.
- Od początku tego roku Mr Hamburger rozwija się bardzo szybko. Pod koniec lipca podpisaliśmy umowę z galerią Ogrody Odrzańskie – to będzie nasza pierwsza inwestycja w województwie opolskim i jednocześnie bardzo ważny krok w realizacji nowej strategii wyjścia z marką Mr Hamburger poza województwo śląskie. Otwarcie planowane jest na koniec września, to będzie nasza 17 placówka i jednocześnie 10 restauracja prowadzona przez franczyzobiorcę – mówi Dariusz Kozorowski.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
23 i 24 maja odbędzie się w Warszawie X Konferencja Liderów Franczyzy BEST FRANCHISE. W tym roku motywem przewodnim wydarzenia będzie „Transformacja teraźniejszości w innowacyjną przyszłość”.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Stava wycenia rynek dowozów jedzenia, a Xtreme Fitness Gyms podpisuje Kodeks Dobrych Praktyk dla rynku franczyzy. Przegląd tygodnia 20-27 kwietnia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali