Meksyk w remoncie
Pod marką S’poco Loco działają restauracje oferujące przekąski kuchni meksykańskiej. Od 2013 roku firma oferuje współpracę na zasadzie franczyzy. - Franczyza wydała nam się najkorzystniejszą formą współpracy zarówno dla nas, jak i dla naszych przyszłych partnerów – mówi Tomasz Jakubiak, gospodarz telewizyjnych programów kulinarnych i współwłaściciel konceptu.
W tym roku zmieniła się struktura właścicielska firmy. Nowi udziałowcy S’poco Loco postawili jednak nie na rozwój sieci, a na rozbudowę firmowej infrastruktury: powstała jedna kuchnia centralna, która będzie zaopatrywać w niezbędne półprodukty wszystkie restauracje S’poco Loco. W kuchni przygotowywane są również oferowane w sprzedaży detalicznej (m.in. w piekarniach i cukierniach) produkty kuchni arabskiej I Love Hummus - kolejnej marki, której współwłaścicielem jest Tomasz Jakubiak.
Firmowa restauracja zmieniła również lokalizację – z dotychczasowej na terenie Wilanowa na Saską Kępę.
- Jest takie powiedzenie, który mówi, że czasem trzeba zrobić krok do tyłu by potem zrobić dwa do przodu. Z dniem dzisiejszym kończymy działalność naszego lokalu przy ul. Sarmackiej. Skupiamy się na ponownym otwarciu naszego lokalu na Francuskiej i wierzymy, że za parę tygodni będziemy mogli znowu się zobaczyć – czytamy na profilu sieci na Facebooku.
S’poco Loco to pierwsza w Polsce sieć restauracji oferujących kuchnię meksykańską, która postawiła na rozwój we franczyzie. Tomasz Jakubiak osobiście promował koncept podczas ubieglorocznych Targów Franczyzy. W 2014 roku, w ślady S'poco Loco poszła marka Companeros. Ale Meksyk!, należąca do Grupy Gastromall, która w swoim portfolio ma jeszcze franczyzową sieć restauracji Olimp serwujących jedzenie na wagę. Czy franczyzowa kuchnia meksykańska przyjmie się w kraju nad Wisłą - pokaże czas. Agencja Badań Rynku i Opinii SW Research zapytała Polaków o preferencje kulinarne w kontekście kuchni narodowych. Meksykańskie smaki uplasowały się na czwartej pozycji po daniach kuchni polskiej, wloskiej i chińskiej.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...