Głodni biznesu
Firma Wojtex pierwsze Biesiadowo otworzyła w 2007 roku w Aleksandrowie Łódzkim. Pizzeria mieszcząca 200 gości cieszyła się dużą popularnością wśród klientów oraz inwestorów zainteresowanych skopiowaniem formatu lokalu. W ten sposób powstało pięć kolejnych pizzerii w Łodzi. Oficjalnie sprzedaż licencji na biznes ruszyła w 2008 roku, dzięki czemu w dwa lata powstało 30 nowych restauracji. Duża grupa zakupowa skłoniła franczyzodawcę do uruchomienia hurtowni zaopatrującej w produkty niezbędne do wyrobu pizzy. Dzięki temu sieć urosła do 120 lokali pod czterema brandami. Oprócz Biesiadowa są to Crazy Piramid Pizza, Western Chicken i Rybkodajnia.
Biesiadowo i Crazy Piramid Pizza różnią się menu. Pierwszy koncept oferuje pizzę, w tym swój flagowy produkt – pizzę o średnicy 57 centymetrów. Natomiast w menu Crazy Piramid Pizza znajdują się zapiekanki, hamburgery, kebab oraz pizza w kształcie rożka. Drugi z konceptów jest bardziej elastyczny, bowiem umożliwia sprzedaż z okienka włoskiego przysmaku, a właściciele już działających restauracji mogą wykupić licencję na serwowanie wyłącznie rożka z pizzy. Standardowo lokale obu sieci liczą 70 m2.
- Obecnie na terenie kraju działa ponad 120 punktów franczyzowych naszych czterech marek. Ostatnio udało nam się otworzyć lokale w Krakowie, Płocku i Skawinie. W 2015 roku planujemy powiększyć sieci Biesiadowo i Crazy Piramid Pizza o ok. 40 nowych pizzerii. Restauracje otwieramy zarówno w mniejszych miastach, takich jak chociażby Kobyłka licząca 20 tys. mieszkańców czy Nowa Dęba – 11 tys. mieszkańców, jak również w dużych aglomeracjach: Warszawie, Krakowie i Poznaniu – mówi Tomasz Wiśniewski, menedżer w firmie Wojtex.
Inwestycja w pizzerię każdego z konceptów firmy Wojtex wynosi min. 42 tys. zł, przy założeniu, że lokal liczy 70 m2. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 800-1000 zł. Franczyzobiorcy przygotowują się do prowadzenia biznesu w specjalnie przygotowanym centrum szkoleniowym. Podczas szkolenia prezentowane są sposoby przygotowania serwowanych w restauracjach dań, a także standardy obsługi klientów i przykładowe działania marketingowe. Partnerzy Biesiadowa i Crazy Piramid Pizzy mają zagwarantowaną wyłączność terytorialną.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
W który biznes najlepiej zainwestować w 2024 roku, co zrobić, żeby wygrać placówkę partnerską banku, czy bardziej opłaca się otworzyć Subwaya, pączkownię czy sklep z fajerwerkami?
Aleksander Szczepaniak był pierwszym franczyzobiorcą Biesiadowa. Do dziś prowadzi w Łodzi lokal tej marki.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali