Multibiorcy idą na całość
– Dzięki temu potencjalni franczyzobiorcy zyskują dodatkową gwarancję stabilności współpracy z nami – wyjaśnia Radosław Charubin, twórca Lodów Bonano.
Do tej pory Belgowie zajadali się swoim narodowym przysmakiem – czekoladowymi pralinami. Lody Bonano właśnie sprawdzają, czy do gustu Belgom przypadną także ich lody świderki. Wszystko za sprawą trzech franczyzobiorców, którzy w Polsce prowadzą kilkanaście lodziarni, w województwie mazowieckim i podlaskim, m.in. w Ciechanowie, Górze Kalwarii, Ostrołęce i Grodzisku Maz. Wspólnicy zdecydowali się na kolejny punkt, ale tym razem poza granicami kraju. Placówka w Brukseli w zabytkowej kamienicy w centrum miasta. To już drugi zagraniczny lokal sieci, ponieważ Bonano działa już w chorwackim Zadarze. W otwarciu brukselskiej lodziarni trójce wspólników pomagał ich znajomy, który na stałe tam mieszka. Przedsiębiorca pomógł w znalezieniu odpowiedniego lokalu, tłumaczeniach oraz uzyskaniu wszelkich pozwoleń i dopełnieniu niezbędnych formalności
– Zarządzanie lokalem odbywa się głównie za jego pośrednictwem. Wspólnicy na bieżąco reagują na wszelkie biznesowe zdarzenia. W dzisiejszym świecie, dzięki technologiom komunikacyjnym odległość nie stanowi problemu w biznesie – wyjaśnia Paulina Zubrzycka, odpowiedzialna za rozwój sieci Lody Bonano. – Nie kryjemy satysfakcji, że marka Lody Bonano powoli zaczyna gościć również w Europie. Jednak ze względu na szereg dodatkowych uwarunkowań, na przykład w zakresie przepisów sanitarnych czy BHP, proces powstawania naszych placówek za granicą wymaga więcej poświęcenia i jest bardziej czasochłonny. Dlatego zakładamy, że tworzenie kolejnych lodziarni poza Polską – choć już pewne – nie nastąpi w tak dynamiczny sposób jak w kraju.
Powierzenie poprowadzenia lodziarni zagranicą doświadczonej spółce franczyzobiorców może się okazać bardzo dobrą decyzją, nawet jeśli zarządzanie lokalem odbywa się na odległość. Właściciele punktu sprzedaży w Brukseli nigdy co prawda nie prowadzili biznesu gastronomicznego w tak dużym mieście, a do tego w stolicy Unii Europejskiej, ale duży ruch pieszych na tamtejszej Starówce zapewni lodziarni klientów.
– Na razie jest zbyt wcześnie, aby oceniać lokal w kategoriach sukcesu lub porażki. Widzimy po pierwszych dwóch tygodniach działania lodziarni, że nasza oferta spotyka się z zainteresowaniem mieszkańców, turystów oraz Polaków mieszkający w Brukseli, którzy znają Lody Bonano – dodaje Paulina Zubrzycka.
Spółka Lody Bonano w czerwcu została przyjęta w poczet członków Polskiej Organizacji Franczyzodawców.
– Nasi potencjalni franczyzobiorcy zyskują dodatkową gwarancję stabilności współpracy. Choć i tak cieszymy się pełnym zaufaniem ze strony aktualnych partnerów, dzięki prowadzonej przez nas przyjaznej i nastawionej na pełną transparentność polityce kooperacji, ale taki dokument stanowi niezależne potwierdzenie naszej jakości w tym względzie – wyjaśnia Radosław Charubin, twórca Lodów Bonano.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Intermarché obniża ceny, So Coffee nie chce marnować jedzenia, a Multi Ice Group podlicza otwarcia. Przegląd tygodnia 10-17 lutego.
Statystyczny Kowalski zjada 5 l lodów rocznie. A pewnie mógłby nawet czterokrotnie więcej, jak np. przeciętny Amerykanin. Branża lodowa ma więc spory potencjał. Jak otworzyć lodowy biznes?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
Na pewno taki, w którym franczyzobiorcy mogą liczyć na solidne wsparcie franczyzodawcy. Przedstawiamy kilkadziesiąt konceptów franczyzowych, w których inwestycję warto rozważyć w 2023 roku.
Widmo powstania ustawy regulującej franczyzę, uruchomienie studiów Zarządzanie Franczyzą, powiększenie grona sygnatariuszy Kodeksu Dobrych Praktyk to zaledwie kilka z ważnych wydarzeń dla rynku franczyzy w Polsce w 2022 r.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...