Sphinx nie zwalnia tempa
Łódzka spółka może odhaczyć udany początek roku szkolnego. Na początku września restauracja spod znaku Sphinksa pojawiła się w Malborku, a dwa tygodnie później nowy lokal otwarto w warszawskim centrum handlowym Factory Ursus.
Restauracja Sphinx w Factory Ursus mieści się tuż przy głównym wejściu w nowej części centrum. Do dyspozycji klientów przeznaczono 26 stolików z 66 miejscami. W lokalu urządzonym według nowego wystroju nie brakuje również wygodnych kanap. Powierzchnia restauracji obejmuje około 250 m2. Ponadto latem na zewnątrz lokalu przygotowany zostanie ogródek.
– Powiększone centrum Factory Ursus jest bez wątpienia idealną lokalizacją dla nowej restauracji Sphinx. Warszawiacy dobrze znają naszą markę i chętnie korzystają z naszej oferty chociażby przy okazji wyjść na zakupy – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.
Malborski Sphinx położony jest w pobliżu znanego zamku krzyżackiego, przy ul. Piastowskiej 3. Znajduje się na parterze budynku, który stanął w miejscu zabytkowego domu. Wkrótce w obiekcie zostanie uruchomiony również hotel. Restauracja zajmuje blisko 340 m2 powierzchni. Do dyspozycji klientów przeznaczonych jest 36 stolików i 135 miejsc, które obejmują również kanapy. Lokal posiada także ogródek letni.
Pomorska restauracja została uruchomiona w systemie operatorskim. W tym modelu to franczyzodawca ponosi koszty inwestycji w budowę i wyposażenie lokalu, a operator jest menedżerem, który prowadzi działalność na własny rachunek i jest wynagradzany w oparciu o wysokość wypracowanych obrotów. Klasyczna franczyza w sieci Sphinx wymaga wkładu finansowego na poziomie 300-450 tys. zł, toteż nic dziwnego, że lokali przybywa głównie w formule operatorskiej. Operatorzy rekrutują się głównie z szeregów dotychczasowych pracowników i kierowników w sieci Sphinx.
Sfinks Polska zarządza 112 restauracjami na terenie Polski, w tym siecią 97 restauracji Sphinx (segment casual dining), 10 restauracjami Chłopskie Jadło (segment premium) i 5 restauracjami WOOK (segment casual dining). Wiosną spółka rozpoczęła rozmowy w sprawie przejęcia największej w Polsce sieci pizzerii Da Grasso. Rozmowy stanęły jednak w martwym punkcie po tym, jak właścicielki tej marki zawiesiły negocjacje, uznając ofertę Sfinksa za niesatysfakcjonującą. Strony dały sobie czas na dojście do pozorumienia do końca września.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...