Rok pod znakiem makaronu
Najnowsze otwarcia lokali z włoskim jedzeniem podawanym "na szybko" odbyły się w Szczecinie. Tutaj od grudnia działają dwie spaghetterie.
– Nowy rok także zapowiada się bardzo obiecująco. Jeszcze w styczniu otwieramy dwa kolejne lokale: na Dworcu Centralnym w Warszawie oraz dworcu kolejowym w Kędzierzynie-Koźlu – zapowiada Marcin Szworak, franczyzodawca Makaruna. – Chcemy też ruszyć z naszą ofertą franczyzową za granicę.
Na początku września franczyzowy lokal z szyldem Makarun, Spaghetti and Salad otworzyła w Krakowie Agata Marciniak. Wcześniej pracowała w różnych branżach: w bankowości, w firmie reklamowej, ale marzenie o własnej firmie, i to gastronomicznej, od dawna chodziło jej po głowie.
– Makarun zwrócił moją uwagę, bo to fajny produkt, dobrze się sprzedaje, poza tym oferta franczyzowa jest bardzo atrakcyjna – mówi Agata Marciniak. – Obejrzałam lokal, spróbowałam potraw, porozmawiałam z franczyzodawcą i podjęłam decyzję.
Decyzja zapadła w marcu, a lokal przy ul. Wielopole ruszył we wrześniu.
– Pomoc franczyzodawcy była dla mnie ogromnym wsparciem, bo przecież nie miałam żadnego doświadczenia ani w prowadzeniu firmy, ani tym bardziej w prowadzeniu lokalu gastronomicznego – dodaje franczyzobiorczyni. – Bywały sytuacje stresujące, np. wówczas, gdy pojawiły się pogłoski, że budynek, w którym mieści się lokal, ma być wyburzony z powodu przebudowy drogi. Franczyzodawca pomógł mi wszystko sprawdzić, ustalić, jak to naprawdę wygląda.
Agata Marciniak założyła, że musi mieć zabezpieczenie finansowe na pierwsze trzy miesiące po otwarciu, zanim lokal zacznie na siebie zarabiać. Jak dziś mówi – miała rację. Choć klienci – m.in. studenci i pracownicy okolicznych biur – zaczęli odwiedzać tuż po otwarciu biznesu. Koszty utrzymania lokalu na pewno obniża fakt, że sama zajmuje się obsługa klientów, na zmianę z jedną pracownicą.
– To pozwala mi też od podszewki poznać tę pracę i przekonać się, co jest ważne, by biznes dobrze funkcjonował – podkreśla franczyzobiorczyni.
Na przygotowanie spaghetterii trzeba przeznaczyć od 10 do 35 tys. zł. Lokal powinien mieć minimum 15 m2 powierzchni. Franczyzobiorca zostaje przeszkolony do całościowego zarządzania swoją spaghetterią: od przygotowywania potraw przez rekrutację pracowników, aż po jakość obsługi klientów. Opłata wstępna wynosi 16 tys. zł (z możliwością rozbicia na raty). Miesięczna opłata franczyzowa to 800 zł.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Sieć Makarun stawia mocno na formaty z niską kwotą inwestycji.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w styczniowym wydaniu magazynu.
Sobota 16 października to ostatni dzień Targów Franczyza 2021. Skorzystajcie z okazji, przyjdźcie do Pałacu Kultury i Nauki i wybierzcie biznes dla siebie!
15 października to kolejny dzień Targów Franczyza. Ci, którzy szukają pomysłu na biznes mają okazję spotkać w jednym miejscu przedstawicieli wielu znanych marek franczyzowych.
14 października to pierwszy dzień Targów Franczyza. Franczyzodawcy najbardziej prestiżowych marek czekają w PKiN na wszystkich zainteresowanych otwarciem własnego biznesu na licencji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...