Restauracja, która nie śpi
Setka Bar Polski Ludowej powstał w 2011 roku w okolicach wrocławskiego rynku. Choć nie leży przy głównym ciągu ruchu pieszego, szybko wpisał się w kulinarny krajobraz Wrocławia i dziś kojarzy go większość wrocławian, którzy jadają na mieście. Właściciele lokalu szacują, że ich restauracja obsłużyła już ponad milion gości. Kilka miesięcy temu właściciele Setki ukończyli prace nad pakietem franczyzowym i obecnie poszukują franczyzobiorców w miastach powyżej 200 tys. mieszkańców. Preferowana powierzchnia lokalu to 180-200 m2. Nieoficjalnie wiadomo, że trwają poszukiwania lokalu w Warszawie, ale firma nie komentuje tych informacji.
Setka to biznes całodobowy, jeśli nie liczyć krótkiej technicznej przerwy rano na posprzątanie lokalu. Restauracja serwuje śniadania, kawę na miejscu i na wynos, lunche oraz przekąski do alkoholi. Oferta jest tak skonstruowana, aby klient znalazł coś dla siebie bez względu na porę dnia (czy nocy). Dodatkowym atutem lokalu jest niefiltrowane piwo Tyskie z tanka. Jego przydatność do spożycia to jedynie 14 dni, jest to więc trunek, który ma rację bytu w miejscach o dużych obrotach i wysokim spożyciu piwa.
- Mówi się, że o biznesie człowiek myśli przez 24 godziny na dobę. To prawda, ale dlaczego w takim razie biznes nie miałby zarabiać przez całą dobę? Nasz model biznesowy skonstruowaliśmy w taki sposób, aby było to możliwe – mówi Marek Wąsik, prezes zarządu Setki Polskiej.
Według informacji firmy minimalna kwota inwestycji w Setkę wynosi ok. 325 tys. zł netto przy zastosowaniu leasingu na wyposażenie kuchni oraz finansowania ze strony franczyzodawcy. Bez tych instrumentów kwota inwestycji przekroczyłaby pół miliona netto. Model finansowy Setki zakłada, że w pierwszym roku działalności przez lokal przewinie się ponad 100 tys. klientów. Warunkiem jest oczywiście prowadzenie lokalnych działań marketingowych zgodnie z zaleceniami centrali. Według kalkulacji firmy, po odjęciu wszystkich miesięcznych kosztów franczyzobiorcy powinno zostać ponad 22 tys. zł przed opodatkowaniem. Oczekiwany okres zwrotu z inwestycji wynosi dwa lata, jednak według wyliczeń centrali franczyzobiorca ma szansę skrócić ten okres do 16 miesięcy.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali