Biznes po stronie dobra
Arkadiusz Słodkowski, redaktor naczelny „Własny Biznes FRANCHISING”
Wystarczy spojrzeć na reakcje przedsiębiorców z rynku spożywczego, prowadzących małe sklepy. Ostatnie kilka lat to czas gigantycznej konkurencji na tym rynku. Większość małych niezrzeszonych sklepów typu „U Krysi” czy „U Krzysztofa” schroniła się pod parasolem znanych franczyzowym marek. Tylu sprawnych handlowców nie może się mylić.
Ale skoro uznajemy franczyzę jako bezpieczniejszą, to musimy pokazać też jakiś namacalny dowód. Z badań firmy doradczej PROFIT system wynika, że pełny okres umowy franczyzowej przeżywa aż 80 proc. firm. To jest bardzo atrakcyjny wskaźnik, gdy to porównać z przeżywalnością firm pod własnym nazwiskiem, gdzie pierwsze trzy lata po otwarciu przeżywa tylko 30 proc. biznesów.
Czy spotkałem kiedyś franczyzodawcę, którego koncepcja z góry była fałszywa? Zdarzyło się, ale nie nazwałbym go franczyzodawcą tylko oszustem. Mówimy o sytuacji, w której jakiś człowiek nazywa franczyzą coś, co franczyzą nie jest. Sprzedaje koncept intelektualny, a nie realny, i w ten sposób próbuje naciągnąć potencjalnych inwestorów, którzy pozytywnie reagują na hasło „franczyza”, spodziewając się sprawdzonego biznesu. A tu zonk. Traci na tym cały rynek, bo franczyza MUSI być konceptem wcześniej przetestowanym. Inaczej nie warto byłoby za niego zapłacić. Firmy franczyzowe w Polsce są stosunkowe młode, a każda franczyza potrzebuje doświadczenia. Toteż im młodsza firma franczyzowa, tym ryzyko inwestora większe. Ale musimy odróżnić oszustwo, którym jest wczoraj wymyślony biznes sprzedawany jako franczyza, od franczyzy młodej, z małym doświadczeniem, ale jednak franczyzy.
Stawiam kasztany przeciw żołędziom, że jeżeli franczyza istnieje na rynku dłużej niż pięć lat, to choćby nie wiem jak była przemyślana na początku i jak dobrze została opracowano dokumentację systemu, to po tym czasie będzie wymagała unowocześnień, ulepszeń i dostosowania do sytuacji rynkowej. Tak robią wszyscy rozsądni
franczyzodawcy: ich system dzięki okresowym audytom wciąż nadąża za sytuacją rynkową. Mamy ponad tysiąc firm franczyzowych w Polsce – ten rynek ciągle się rozwija.
Franczyza daje większe bezpieczeństwo inwestorom, ale zawsze warto się zastanowić, czy biznes pod własnym nazwiskiem – mimo ryzyka – nie da nam większych szans na wyższe zyski. Kiedy podczas Targów Franczyzy szkolę ludzi, którzy szukają pomysłu na siebie, na życie, na biznes, to radzę im, że zanim wybiorą franczyzę niech cofną się o krok i przemyślą jeszcze raz, czy sami nie mają dobrego pomysłu na firmę, pomysłu wynikającego z ich kompetencji i doświadczenia.
W przyszłości, jeśli taki pomysł wypali, będą mogli sami sprzedawać franczyzę i zarobią wielokrotnie. Oczywiście, o ile wymyślą coś dobrego. Jeżeli ktoś nie jest w stanie wymyślić czegoś własnego i odkrywczego, a ma predyspozycje do biznesu, to wtedy kupno franczyzy jest dla takiego człowieka idealnym rozwiązaniem; franczyza bowiem podsuwa pomysł, wiedzę i zmniejsza ryzyko biznesowe. Jestem przekonany, że zmniejsza. Gdy się inwestuje pieniądze, nigdy nie ma stuprocentowej gwarancji, że się nam uda. Takie na przykład inwestycje w walutowy hazard na Forexie z jakichś powodów nazywane są inwestycją, mimo że ponad 80 proc. ludzi na tym traci. We franczyzie 80 proc. to wygrani, którym biznes się udaje.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Zdefiniowaliśmy naszą franczyzę na nowo. Teraz czas na intensywny rozwój – mówi Krystian Kasia z Banku Millennium
Rozumiemy franczyzę i doceniamy jej potencjał, dlatego chcemy i możemy się rozwijać – mówi Tomasz Pawłowski z Departamentu Bankowości Detalicznej – Franczyza i Sprzedaż Ratalna w Banku Millennium
Peter Drucker powiedział: „pierwsza noc, którą prześpisz spokojnie, bo twój biznes zaczął się rozwijać, powinna być tą, w której pomyślisz o sukcesji”.
Nikt nie umie wysadzić w powietrze biznesu tak jak pracownik. Rzecz w tym, że żadna firma nigdy nie osiągnęła sukcesu bez rzetelnych pracowników.
Zarządzanie zespołem nie jest łatwą sprawą. Może w tym jednak pomóc przestrzeganie kilku zasad.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...