Da się zarobić na błędach
Grzegorz Morawski, redaktor „Własny Biznes FRANCHISING”
Koniec roku, czas zadumy i podsumowań. W życiu prywatnym, ale i w biznesie. Ile z tego, co założyliśmy, udało się zrealizować? Ile planów wzięło w łeb? Które decyzje okazały się strzałem w dziesiątkę, a gdzie popełniliśmy błędy? Ile było sukcesów, a co można było zrobić lepiej? Nie każdy ma to szczęście, by swój prywatny kwestionariusz wypełnić samymi plusami. A są i tacy, dla których mijające 12 miesięcy przyniosło więcej upadków niż wzlotów. Paradoksalnie, być może to właśnie oni mają więcej powodów do radości, aniżeli ci syci, którym fortuna sprzyjała.
Panteon gigantów biznesu, sztuki i sportu pełen jest postaci, które musiały przełknąć gorycz porażki, nim zapisały się w historii i zdobyły bogactwo. Dlaczego? Bo potrafiły się podnieść, przeanalizować błędy i spróbować jeszcze raz, inaczej. Nigdy nie porzuciły nadziei na sukces. Henry Ford, zanim stworzył ikonę światowej motoryzacji, musiał pogodzić się z plajtą dwóch swoich firm, a w międzyczasie jeszcze wyleciał z trzeciej, bo pokłócił się ze wspólnikami. Stephen King, dziś najbogatszy pisarz globu, wyrzucił do śmieci swoją pierwszą powieść po tym, jak kilka wydawnictw odprawiło go z kwitkiem. Gdyby nie żona autora, która wyciągnęła rękopis z kosza, być może nigdy nie usłyszelibyśmy o Carrie i kilku innych budzących grozę postaciach. Walta Disneya wyrzucono z gazety, bo naczelny uznał, że brakuje mu wyobraźni i dobrych pomysłów. Jeff Bezos, zanim odniósł spektakularny sukces z Amazonem, musiał pozbierać się po upadku jego prototypu – portalu aukcyjnego zShops.
Badania pokazują, że osoby wierzące w sukces podchodzą do celów jak do zadań, które trzeba wykonać. Skupiają się na możliwościach i szansach, nie zaprzątając sobie głowy tym, co może pójść źle. A nawet kiedy natrafiają na trudności, potrafią z łatwością wytyczyć sobie inne cele i podążyć nową ścieżką. Właśnie takim osobom łatwiej jest zakładać nowe firmy i realizować ambitne biznesowe plany. Ktoś, komu w tym roku nietrafione inwestycje zdarzały się częściej niż dochodowe kontrakty, powinien mimo wszystko w takim stanie rzeczy poszukać pozytywów. Uczyć się, a przez to stawać lepszym, można tylko dzięki porażkom. Sukces rozleniwia. Osiągając go, trzeba mieć się na baczności, by nie spocząć na laurach i nie zostać w tyle za konkurencją. Tymczasem błędy i chybione pomysły są wręcz naturalną konsekwencją podejmowanych działań. Nie myli się tylko ten, kto nie próbuje. Oczywiście, w biznesie uczenie się na błędach kosztuje więcej niż na jakimkolwiek szkoleniu, a poważniejsze pomyłki mogą nawet najbardziej upartego gracza wysadzić z siodła na dobre. Ale mniejsze tylko przybliżają to upragnionego sukcesu. Dlatego warto wyciągać wnioski nie tylko z własnych, lecz także z cudzych potknięć. (Niczym innym przecież jak właśnie nauką na cudzych błędach jest prowadzenie firmy na licencji franczyzowej. Gwarancji sukcesu nie ma, ale jego prawdopodobieństwo znacznie rośnie!).
Niech zatem porażek z roku na rok będzie coraz mniej. Te, które się pojawią, traktujmy jak lekcje. A w trudnych chwilach powtarzajmy za Hemingwayem, że człowiek nie jest stworzony do klęski. Pokonać go nie można.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Zdefiniowaliśmy naszą franczyzę na nowo. Teraz czas na intensywny rozwój – mówi Krystian Kasia z Banku Millennium
Rozumiemy franczyzę i doceniamy jej potencjał, dlatego chcemy i możemy się rozwijać – mówi Tomasz Pawłowski z Departamentu Bankowości Detalicznej – Franczyza i Sprzedaż Ratalna w Banku Millennium
Peter Drucker powiedział: „pierwsza noc, którą prześpisz spokojnie, bo twój biznes zaczął się rozwijać, powinna być tą, w której pomyślisz o sukcesji”.
Nikt nie umie wysadzić w powietrze biznesu tak jak pracownik. Rzecz w tym, że żadna firma nigdy nie osiągnęła sukcesu bez rzetelnych pracowników.
Zarządzanie zespołem nie jest łatwą sprawą. Może w tym jednak pomóc przestrzeganie kilku zasad.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...