Kawiarnia na rowerze
Rowerowe kawiarnie pod szyldem Bike Cafe po raz pierwszy pojawiły się w 2012 roku na ulicach Poznania. Dziś jest ich już 50 – w całej Polsce, a nawet za granicą, w Finlandii i Niemczech. Wbrew pozorom to wcale nie jest biznes wiosenno-letni.
– Zdecydowana większość naszych franczyzobiorców działa przez cały rok – podkreśla Marcin Łojewski, prezes zarządu Bike Cafe. – Rowery są do tego przystosowane, mają system ogrzewania, ochronne ściany. Oczywiście najlepszy dla nas sezon to czas między marcem a połową listopada. Ale to nie znaczy, że zimą biznes zamiera. Rowery Bike Cafe pojawiają się np. na jarmarkach bożonarodzeniowych i innych zimowych eventach, mogą też stać w budynkach jako wyspy handlowe.
Rowery są obecnie dostępne w trzech wersjach. Standardowa kosztuje 56,9 tys. zł. Drugi model – mini Bike Cafe – jest nieco mniejszy i tańszy, jego koszt to 44, 9 tys. zł. Trzecia opcja to rower elektroniczny, na który trzeba wydać 69,9 tys. zł.
– Dzięki temu, że współpracujemy z kilkunastoma funduszami leasingowymi, wystarczy mieć 5-10 proc. wkładu własnego, by móc wejść w nasz biznes – dodaje Marcin Łojewski.
W każdej wersji rowery są wyposażone m.in. w ekspres ciśnieniowy i młynek do kawy, wszelkie akcesoria konieczne do zaparzenia kawy i jej sprzedaży oraz zasilanie, które pozwala przygotować 800 espresso bez ładowania. Wszystkie mają też tzw. Bike Cafe Monitoring System, który ułatwia zarządzanie punktem, pozwala na wgląd w informacje o sprzedaży, na kontrolę pracowników, zlokalizowanie roweru. Taki w pełni wyposażony i odpowiednio zabudowany rower, gotowy do pracy, jest dostarczany franczyzobiorcy we wskazane miejsce. Franczyzodawca dysponuje bazą lokalizacji, które chętnie udostępnia licencjobiorcom. Jeśli jednak ktoś upatrzy sobie inne miejsce, to centrala firmy pomoże mu w załatwieniu formalności związanych z jego pozyskaniem.
Rowery Bike Cafe mogą stać zarówno w plenerze, jak i w budynkach, np. galeriach handlowych, na dworcach, lotniskach. Wybór stałej lokalizacji nie jest jednak wcale konieczny.
– Niektórzy franczyzobiorcy pracują w ten sposób, że biorą udział wyłącznie w różnych eventach, imprezach, festynach – mówi Marcin Łojewski. – Jesteśmy bardzo elastyczni, jeśli chodzi o format współpracy. Nie wymagamy, by kawiarnia działała przez siedem dni w tygodniu, w konkretnych godzinach. To już zależy od franczyzobiorcy. Można ten biznes zaprojektować pod własne potrzeby i możliwości.
Według wyliczeń licencjodawcy, w zależności od lokalizacji średnie miesięczne przychody punktów wahają się między 25 a 60 tys. zł brutto. Na zwrot z inwestycji czeka się od 6 do 12 miesięcy – przy sprzedaży około 2 tys. kaw miesięcznie.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
Już w czwartek zaczynają się jesienne Targi Franczyza! Przyjdź i wybierz biznes dla siebie! Franczyzodawcy czekają od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki.
Już w najbliższy czwartek rozpoczynają się Targi Franczyza 2024. Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki przedstawiciele 100 marek franczyzowych będą dzielić się swoimi sprawdzonymi pomysłami na firmę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...