Złote Łuki w drodze do celu

Franczyza na gotowym / McDonald's udziela franczyzy nowym franczyzobiorcom wyłącznie na już działające i prowadzone przez siebie restauracje. W związku z tym firma sama zajmuje się wyszukiwaniem miejsc na nowe restauracje i ich budową.
Wtorek
18.12.2018
McDonald’s ma chrapkę na pół tysiąca lokali w Polsce. Jest już całkiem blisko celu.
 

W food courtach, w wolnostojących budynkach, w lokalizacjach przyulicznych – restauracje McDonald’s można spotkać w różnych miejscach. Na koniec roku placówek z logo Złotych Łuków jest w Polsce 420. Większość z nich, bo aż 356, działa we franczyzie.
– Planujemy utrzymanie obecnego tempa otwarć, oscylującego w granicach 20 nowych obiektów rocznie. Liczba 500 lokali naszej sieci w Polsce jest jak najbardziej realna – mówi Dominik Szulowski, starszy menedżer ds. relacji korporacyjnych w McDonald’s Polska.

McDonald's udziela franczyzy nowym franczyzobiorcom wyłącznie na już działające i prowadzone przez siebie restauracje. W związku z tym firma sama zajmuje się wyszukiwaniem miejsc na nowe restauracje i ich budową  kupuje, najmuje bądź dzierżawi nieruchomości oraz inwestuje w budowę nowego lub adaptację istniejącego budynku czy lokalu. McDonald’s zasadniczo nie udziela franczyzy właścicielom danej nieruchomości.
Franczyza może być udzielona wyłącznie osobie fizycznej. Franczyzobiorca musi osobiście zarządzać swoją restauracją.
– McDonald's nie akceptuje inwestorów, zainteresowanych wyłącznie korzystnym ulokowaniem kapitału lub "cichych wspólników" – zaznacza Dominik Szulowski. – Franczyzobiorca nie może prowadzić żadnych dodatkowych interesów wymagających ciągłego zarządzania i nadzoru.

Umowa franczyzowa jest podpisywana na 20 lat. Zanim jednak do tego dojdzie, kandydat na licencjobiorcę musi przejść długi proces weryfikacji, a później szkoleń. W sumie trwa to mniej więcej 15 miesięcy. Same szkolenia zajmują blisko rok. Program zakłada poznanie wszystkich stanowisk w strukturze restauracji: od szeregowego pracownika, przez menedżera po kierownika. Na poszczególnych etapach kandydat poznaje jeszcze teorię i zalicza testy, które dopuszczają go do dalszych części szkolenia. Dopiero na koniec dostaje ofertę franczyzy, ze wskazaniem konkretnej restauracji. Na każdym etapie rekrutacji i szkolenia obie strony mogą się też wycofać.

Ważnym aspektem w staraniach o franczyzę McDonald’s są finanse. Wkład własny, wymagany od kandydata na starcie, to 1,5 mln zł.
– Środki własne są to własne pieniądze franczyzobiorcy, nieobciążone żadnymi roszczeniami – podkreśla Dominik Szulowski. – Nie mogą to być pieniądze pożyczone (nawet pod zastaw nieruchomości), nieoficjalne darowizny. Środki własne mogą natomiast stanowić składniki majątku franczyzobiorcy (np. przedsiębiorstwo czy nieruchomość) przeznaczone na sprzedaż.

Pożyczkę można natomiast wziąć już na resztę inwestycji – bo 1,5 mln zł to nie wszystko. Pełny koszt zakupu restauracji od McDonald’s może wynieść do 4,8 mln zł. Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 45 tys. dolarów. Franczyzobiorca wpłaca też 15 tys. dolarów kaucji zwrotnej. Miesięczne opłata franczyzowa wynosi 5 proc. od obrotu, a marketingowa 4,4 proc. Do tego franczyzobiorca płaci co miesiąc czynsz za korzystanie z lokalu, którego wysokość jest ustalana indywidualnie.


Pieniądze na start / Wkład własny, wymagany na starcie od kandydata na franczyzobiorcę McDonald's, to 1,5 mln zł.