Złote Łuki w drodze do celu
W food courtach, w wolnostojących budynkach, w lokalizacjach przyulicznych – restauracje McDonald’s można spotkać w różnych miejscach. Na koniec roku placówek z logo Złotych Łuków jest w Polsce 420. Większość z nich, bo aż 356, działa we franczyzie.
– Planujemy utrzymanie obecnego tempa otwarć, oscylującego w granicach 20 nowych obiektów rocznie. Liczba 500 lokali naszej sieci w Polsce jest jak najbardziej realna – mówi Dominik Szulowski, starszy menedżer ds. relacji korporacyjnych w McDonald’s Polska.
McDonald's udziela franczyzy nowym franczyzobiorcom wyłącznie na już działające i prowadzone przez siebie restauracje. W związku z tym firma sama zajmuje się wyszukiwaniem miejsc na nowe restauracje i ich budową – kupuje, najmuje bądź dzierżawi nieruchomości oraz inwestuje w budowę nowego lub adaptację istniejącego budynku czy lokalu. McDonald’s zasadniczo nie udziela franczyzy właścicielom danej nieruchomości.
Franczyza może być udzielona wyłącznie osobie fizycznej. Franczyzobiorca musi osobiście zarządzać swoją restauracją.
– McDonald's nie akceptuje inwestorów, zainteresowanych wyłącznie korzystnym ulokowaniem kapitału lub "cichych wspólników" – zaznacza Dominik Szulowski. – Franczyzobiorca nie może prowadzić żadnych dodatkowych interesów wymagających ciągłego zarządzania i nadzoru.
Umowa franczyzowa jest podpisywana na 20 lat. Zanim jednak do tego dojdzie, kandydat na licencjobiorcę musi przejść długi proces weryfikacji, a później szkoleń. W sumie trwa to mniej więcej 15 miesięcy. Same szkolenia zajmują blisko rok. Program zakłada poznanie wszystkich stanowisk w strukturze restauracji: od szeregowego pracownika, przez menedżera po kierownika. Na poszczególnych etapach kandydat poznaje jeszcze teorię i zalicza testy, które dopuszczają go do dalszych części szkolenia. Dopiero na koniec dostaje ofertę franczyzy, ze wskazaniem konkretnej restauracji. Na każdym etapie rekrutacji i szkolenia obie strony mogą się też wycofać.
Ważnym aspektem w staraniach o franczyzę McDonald’s są finanse. Wkład własny, wymagany od kandydata na starcie, to 1,5 mln zł.
– Środki własne są to własne pieniądze franczyzobiorcy, nieobciążone żadnymi roszczeniami – podkreśla Dominik Szulowski. – Nie mogą to być pieniądze pożyczone (nawet pod zastaw nieruchomości), nieoficjalne darowizny. Środki własne mogą natomiast stanowić składniki majątku franczyzobiorcy (np. przedsiębiorstwo czy nieruchomość) przeznaczone na sprzedaż.
Pożyczkę można natomiast wziąć już na resztę inwestycji – bo 1,5 mln zł to nie wszystko. Pełny koszt zakupu restauracji od McDonald’s może wynieść do 4,8 mln zł. Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 45 tys. dolarów. Franczyzobiorca wpłaca też 15 tys. dolarów kaucji zwrotnej. Miesięczne opłata franczyzowa wynosi 5 proc. od obrotu, a marketingowa 4,4 proc. Do tego franczyzobiorca płaci co miesiąc czynsz za korzystanie z lokalu, którego wysokość jest ustalana indywidualnie.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
Już w czwartek zaczynają się jesienne Targi Franczyza! Przyjdź i wybierz biznes dla siebie! Franczyzodawcy czekają od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki.
Już w najbliższy czwartek rozpoczynają się Targi Franczyza 2024. Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki przedstawiciele 100 marek franczyzowych będą dzielić się swoimi sprawdzonymi pomysłami na firmę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...