Dobry miesiąc dla spaghettii
Najnowsze lokale marki Makarun Spaghetti and Salad powstały w Łodzi, Kaliszu oraz Bydgoszczy.
– Pierwszy weekend mamy za sobą i przyznam, że nie spodziewałem się, że pójdzie nam aż tak dobrze – mówi Patryk Grygorczuk, menedżer Makaruna w Bydgoszczy. – W dniu otwarcia nakarmiliśmy pond pół tysiąca ludzi. W kolejne dni też było powyżej setki gości. Około połowę naszych klientów stanowią ludzie młodzi. Zjawiają się głównie wieczorami, kiedy wyruszają na miasto. Natomiast popołudniami stołują się u nas przeważnie rodziny z dziećmi czy pracownicy biur.
Jak szacuje franczyzodawca, inwestycja w stacjonarny lokal franczyzowy Makaruna powinna zmieścić się w widełkach od 110 do 190 tys. zł netto. Ale sieć przygotowała też tańszy format, dla inwestorów o mniej zasobnych portfelach. To przenośne pawilony o powierzchni 16 m2. Koszt uruchomienia tego modelu wynosi ok. 100 tys. zł. Ten format – jak zapewnia licencjodawca – sprawdza się np. przy dworcach, stacjach metra, ruchliwych centrach handlowych. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 16 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 800 zł plus 4 proc. od obrotu, do tego dochodzi opłata marketingowa w wysokości 333 zł.
W ostatnim czasie koncept przeszedł spore zmiany. Pod koniec ubiegłego roku marka zainwestowała w opracowanie nowego designu. Unowocześniła logo, zmieniła wystrój lokali, wprowadziła w niektórych z nich live cooking, „odchudziła” nieco swoje dania. Właściciele przyznają, że było to przygotowanie do ekspansji w bardziej wymagających lokalizacjach. Zmiany miały na celu także pozyskanie nowych grup klientów i zdystansowanie się nieco od wizerunku spaghetterii dla studentów (takie właśnie są korzenie konceptu).
Makarun ma obecnie 27 spaghetterii w 16 miastach. Marka zapowiada kolejne otwarcia, i to nie tylko w Polsce. Jeszcze w czerwcu ruszy pierwszy punkt w Algierii. Latem zostanie uruchomiony nowy lokal w Lublinie. Natomiast już we wrześniu odbędzie się otwarcie Makaruna w Dubaju, w nowym pasażu handlowo-gastronomicznym The Pointe Jumeirah, wybudowanym na największej z trzech sztucznych wysp, usypanych na wodach Zatoki Perskiej, czyli na Palmie Jumeirah. Trwają też rozmowy z przedsiębiorcami z Czech i Rumunii.
Poza rozwijaniem sieci franczyzowej, marka otwiera także punkty własne w Krakowie. Pierwszy powstał w centrum biurowym Orange Office Park w Krakowie.
Na początku tego roku inwestorem strategicznym marki Makarun Spaghetti and Salad został Gastromall Group.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Sieć Makarun stawia mocno na formaty z niską kwotą inwestycji.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w styczniowym wydaniu magazynu.
Sobota 16 października to ostatni dzień Targów Franczyza 2021. Skorzystajcie z okazji, przyjdźcie do Pałacu Kultury i Nauki i wybierzcie biznes dla siebie!
15 października to kolejny dzień Targów Franczyza. Ci, którzy szukają pomysłu na biznes mają okazję spotkać w jednym miejscu przedstawicieli wielu znanych marek franczyzowych.
14 października to pierwszy dzień Targów Franczyza. Franczyzodawcy najbardziej prestiżowych marek czekają w PKiN na wszystkich zainteresowanych otwarciem własnego biznesu na licencji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...