VAT przed trybunał
Od 2011 roku obowiązuje w gastronomii 5-procentowa stawka podatku VAT. Dotyczy ona dostawy gotowych posiłków i dań. Jednocześnie mamy też jednak stawkę 8-procentową, która – według przepisów – jest właściwa dla usług gastronomicznych. Fast foody – w tym McDonald's korzystały przez lata z pięcioprocentowego VAT-u. Miały w tym zresztą wsparcie nawet ze strony urzędów skarbowych, które wydawały w tej sprawie indywidualne interpretacje, w większości zezwalając na stosowanie obniżonego podatku. W podobnym tonie wypowiadało się także Ministerstwo Finansów. Aż do 2016 roku, kiedy to została wydana ogólna interpretacja, w której ministerstwo stwierdziło, że fast foody nie wydają gotowych posiłków, w związku z czym powinny płacić 8-procentowy VAT. Co więcej, urzędy skarbowe zaczęły domagać się zwrotu różnicy w podatku za poprzednie lata. Co oczywiste, franczyzobiorcy nie godzili się na to, kierując sprawy do sądów. Jak informuje McDonald’s Polska, obecnie toczy się łącznie ok. 300 postępowań związanych z żądaniami zwrotu zaległego VAT-u. Sprawy są na bardzo różnym etapie, część wciąż w izbach skarbowych, część w sądach.
Jedna z nich, dotycząca śląskiego franczyzobiorcy marki, miała się rozstrzygnąć w ubiegłym tygodniu przed Naczelnym Sądem Administracyjnym. Ale wyrok nie zapadł, a sąd postanowił, że zasięgnie opinii Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Dlaczego? Otóż od 2016 roku obowiązuje unijna dyrektywa w sprawie podatku od wartości dodanej, regulująca możliwe wysokości podstawowych, obniżonych i specjalnych stawek VAT-u. W połowie maja Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu, rozpatrując sprawę innego przedsiębiorcy uznał, że właśnie z powodu błędnego wdrożenia tej dyrektywy i niewłaściwej interpretacji przepisów fiskus bezpodstawnie nęka teraz fast foodową gastronomię, bo sprzedaż posiłków na wynos powinna być obciążona 5-proc. VAT-em. Teraz NSA postanowił sprawdzić u źródła, czyli w samej unii, jaka jest ta właściwa interpretacja. W pytaniu do Trybunału Sprawiedliwości sędzia prosi m.in. o ustalenie niezbędnych elementów usługi restauracyjnej, objętej 8-proc. VAT-em (np. odpowiednia infrastruktura, obsługa kelnerska) oraz czym ta usługa różni się od zwykłej sprzedaży żywności, objętej 5-proc. stawką.
Łączna kwota VAT-u, jakiej fiskus domaga się od wszystkich franczyzobiorców McDonald’s, to 130 mln zł. Plus odsetki, naliczane od 2011 roku, więc ostateczna kwota jest o wiele wyższa.
– Jesteśmy zaniepokojeni sytuacją, w której znaleźli się nasi franczyzobiorcy – komentuje Anna Borys-Karwacka, rzecznik prasowy McDonald’s Polska. – Są to mali i średni przedsiębiorcy, którzy działali w dobrej wierze na podstawie indywidualnych interpretacji wydanych przez Ministerstwo Finansów i utrwalonej praktyki rynkowej. Po latach akceptowania tej praktyki wymaga się od nich zapłaty rzekomo niezapłaconych kwot za kilka lat wstecz. Są to często te same kwoty, wraz z odsetkami, które zostały uprzednio zwrócone przez urzędy skarbowe, jako nadpłata podatku VAT. Ta sytuacja zmusiła naszych franczyzobiorców do zaciągnięcia nieplanowanych wcześniej kredytów, ograniczyła ich możliwości rozwoju, a przede wszystkim podważyła ich zaufanie do organów skarbowych.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
– Nasza strategia na lata 2024-26 zakłada zwiększenie liczby otwieranych restauracji. Większość z nich będzie franczyzowa – mówi Marek Mikusek z McDonald’s Polska.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie. Kto może otworzyć restaurację McDonald's? Sprawdź w miesięczniku "Własny Biznes FRANCHISING".
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali