Włosi chcą nad Wisłę
Pomysł na Comparello Bello narodził się siedem lat temu.
– Trzej koledzy, świeżo po studiach, zdecydowali zainwestować we wspólny biznes – opowiada Giuseppe Runza, współwłaściciel restauracji Comparello Bello.
Postanowili otworzyć restaurację, z bardzo bogatym menu. W karcie Comparello Bello znajdziemy bowiem włoskie pizze i pasty, ale też hamburgery, kanapki, dania mięsne, desery, sałatki, do tego napoje, drinki.
Teraz Polska
We Włoszech działają obecnie trzy restauracje marki. Teraz Comparello Bello wychodzi za granicę, zaczynając od Polski.
– Polska to rozwijający się rynek, dlatego zdecydowaliśmy, że właśnie tutaj rozpoczniemy naszą zagraniczną ekspansję – mówi Giuseppe Runza.
Marka poszukuje masterfranczyzobiorcy, który zajmie się otwieraniem restauracji nad Wisłą. Na początek konceptowi zależy na otwarciach w dużych miastach. Potrzebny jest lokal wielkości 150-200 m2. Kwota inwestycji to ok. 150 tys. euro, przy pomieszczeniach nie przystosowanych do potrzeb gastronomii. Jeśli znajdziemy lokal po gastronomii, inwestycja będzie mniejsza. Część wydatków można też sfinansować leasingiem. Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci. Miesięczna opłata franczyzowa to 4 proc. od obrotu przez pierwsze dwa lata trwania umowy i 5 proc. przez kolejne dwa lata.
Włoski sznyt
Franczyzodawcy zależy na tym, aby do polskich restauracji przenieść włoską atmosferę.
– Comparello Bello to w wolnym tłumaczeniu „fajny przyjaciel” – wyjaśnia Giuseppe Runza. – Chcemy, aby polscy goście poczuli w restauracjach urok włoskiej gościnności i posmakowali potraw przygotowanych z oryginalnych produktów i na podstawie oryginalnych receptur. Dlatego dużą wagę przykładamy do odpowiedniej obsługi.
Menedżer, szef obsługi i szef kuchni każdego lokalu odbędą szkolenie we Włoszech. Dla reszty personelu zostanie zorganizowane dodatkowe szkolenie już na miejscu w Polsce. Większość produktów, wykorzystywanych w kuchni, będzie sprowadzana bezpośrednio z Italii, m.in. mąka na pizzę, makaron, pomidory, mozarella, oliwa. Oczywiście franczyzobiorca otrzyma receptury wszystkich dań oraz zestaw sprzętów niezbędnych do wyposażenia kuchni – co ma pozwolić na otworzenie włoskich smaków.
– Naszą ofertę kierujemy do bardzo szerokiej grupy klientów – podkreśla Giuseppe Runza. – Od rodzin przez osoby na lunchach biznesowych, po gości, którzy uwielbiają życie nocne. Nasze restauracje są czynne od godz. 6 do 4.
WIZYTÓWKA COMPARELLO BELLO
Sieć włoskich restauracji.
- 3 restauracje we Włoszech
- kwota inwestycji 150 tys. euro
- wymagana powierzchnia lokalu 150-200 m2
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...