Dwa biznesy pod jednym dachem
Pandemia wam nie zaszkodziła, a raczej chyba wręcz przeciwnie?
Od dawna obserwuję zagraniczne rynki i zawsze byłem pewien, że dostawy to przyszłość gastronomii. Od początku istnienia sieci New York Pizza Department, czyli od 2009 roku, przekonywałem do tego wszystkich naszych franczyzobiorców. Pandemia tylko potwierdziła tę tezę. Lokale NYPD zawsze prowadziły sprzedaż na wynos, klienci wiedzieli, że dowozy to nasza specjalność. Dlatego nowe warunki rynkowe ani dla nas, ani dla nich nie były zaskoczeniem. Nasze lokale świetnie sobie radzą w tym okresie, niektóre wręcz odnotowały rekordy sprzedażowe, zwłaszcza w czasie lockdownu. Pewne spadki dało się odczuć na początku tego roku, ale sadzę, że wynika to z naturalnej sezonowości w gastronomii.
Na dodatek uruchomiliście nowy koncept franczyzowy...
Nad konceptem ŻarWok pracowaliśmy od dłuższego czasu. To koncept skupiony wyłącznie na dowozie, z kuchnią american chinese. Jest to styl kuchni chińskiej, opracowanej przez rodowitych chińskich kucharzy, jednak lekko zmodyfikowanej, aby trafić w gusta klientów w Ameryce i Europie. Niedawno wystartowaliśmy z franczyzą ŻarWoka, a już na pierwsze półrocze mamy w sumie zaplanowane 15 otwarć, co oznacza że do końca czerwca grafik mamy już w miarę wypełniony. Zdecydowana większość to otwarcia podwójne, obu naszych konceptów połączonych pod jednym dachem. Taki zresztą przyświecał nam cel, aby franczyzobiorcy dzięki połączeniu dwóch konceptów poszerzyli swoją ofertę i zwiększyli grupę docelowych klientów. Pizza statystycznie najlepiej sprzedaje się w godzinach lunchowych i popołudniowych. Oferta ŻarWoka może wypełnić inne pory dnia. Można też dzięki temu zwiększyć kwotę paragonu, bo klienci mają większy wybór – jedna osoba w domu może mieć ochotę na pizzę, a druga wybrać makaron.
Prowadzenie dwóch lokali pod jednym dachem pozwala na oszczędności?
Oczywiście, można dzięki temu skutecznie optymalizować koszty, oszczędzając chociażby na czynszu i pracownikach. Jeśli decydujemy się na otwarcie obu konceptów, poszerzenie oferty o ŻarWoka zwiększa standardową inwestycję w pizzerię zaledwie o 10 tys. zł. Franczyzobiorcom, którzy zdecydują się na dwie marki obniżamy o połowę opłatę za przystąpienie do sieci oraz opłatę miesięczną, co w efekcie daje ponad 30 tys. zł oszczędności w czasie trwania umowy. Jednak ŻarWoka można otworzyć nie tylko w połączeniu z New York Pizza Department. Można go dołączyć do każdego innego lokalu gastronomicznego lub poprowadzić samodzielnie.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
Tomasz Jench, franczyzodawca New York Pizza Department / "Nowe warunki rynkowe ani dla nas, ani dla naszych klientów nie były zaskoczeniem". PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Targi Franczyza – tu zaczyna się własny biznes
/31.10.2025
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki to miejsce, gdzie pomysły na własny biznes nabierają realnych kształtów. Śledź naszą relację i przekonaj się, dlaczego warto być tam osobiście!
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Stawiam na Mrówkę
/28.10.2025
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Sushi Bistro wprowadza zmiany w menu i chwali się wzrostami sprzedaży.
Żabka świętuje kolejny przełom – otwarcie 12 000. sklepu w Polsce. Firma zapowiada dalszą ekspansję – do 2028 roku chce otwierać nawet 1300 sklepów rocznie.
Masz lokal i głowę do biznesu? Drogerie Natura dadzą Ci resztę: silną markę, zatowarowanie i wsparcie. Możesz zarabiać od pierwszego dnia.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali