Restauracja z polską kuchnią

Pierogi w roli głównej / Specjalnością Pierogarni Stary Młyn jest kuchnia polska, w szczególności oczywiście pierogi.
Piątek
03.06.2022
Pierogarnie Stary Młyn otwierają się głównie w dużych miastach. A czy trzeba mieć gruby portfel, aby otworzyć restaurację z tradycyjną polska kuchnią?
 

Koncept Pierogarnie Stary Młyn ma 15 lat. Pierwsza Pierogarnia została otwarta w 2007 r., w Toruniu jako Stary Toruń. Co ciekawe to najprawdopodobniej jedyna restauracja w Polsce, przez którą płynie rzeka - Struga Toruńska. Można ją oglądać przez szybę w podłodze restauracji.

– Pierogarnia Stary Młyn to sieć restauracji, którą założyliśmy z miłości do smaków dzieciństwa – mówi Maciej Podlaszewski, franczyzodawca Pierogarni Stary Młyn. – Gdy zaczynaliśmy, byliśmy restauracją z niewielkim zespołem, który rozpoczynał przygodę z gastronomią. Przez pewien czas wspierała nas nawet moja babcia, wypiekając ciasta w swoim domowym piekarniku. Dziś jesteśmy prężnie rozwijającą się siecią.

Specjalnością Pierogarni Stary Młyn jest kuchnia polska, w szczególności oczywiście pierogi.

– Łączymy ją jednak z nowoczesnymi, kreatywnymi pomysłami. Pamiętamy o tradycji, ale idziemy z duchem czasu, to bardzo ważne by cały czas się rozwijać. Szczególnie w branży gastronomicznej, która w ostatnich latach przechodzi gwałtowne przemiany – zauważa Maciej Podlaszewski. – Dziś restauratorzy coraz chętniej sięgają po regionalne produkty, bezpośrednio od producentów i łączą je z globalnymi trendami.

Pierogi na starówce

Pierogarnie Stary Młyn mają dziś 10 restauracji, sześć własnych i cztery franczyzowe. Lokale znajdują się w Toruniu, Bydgoszczy, Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu, Łodzi i Kaliszu.

– Otwarcie każdej restauracji to długie miesiące budowy, przystosowania lokalu do warunków gastronomicznych oraz uzyskiwania pozwoleń – nie ukrywa franczyzodawca. – Z otwarciem wiąże się zawsze niespodzianka dla danego miasta, więc nigdy nie zdradzamy gdzie w następnej kolejności się pojawimy. Plany oczywiście są i mogę zdradzić, że nie obejmują tylko granic Polski.

Koncept kieruje swoją ofertę głównie do dużych miast. Stawia na lokalizacje w centralnych punktach: otoczenie starówek, rynków głównych.

– Tego typu lokalizacje zapewniają dopływ dwojakiego rodzaju klientów – lokalnych mieszkańców, ale też turystów, odwiedzających najatrakcyjniejsze części miasta – wyjaśnia Maciej Podlaszewski.

Franczyzobiorcą może zostać każdy, kto posiada wystarczające środki finansowe i chce je zainwestować w otwarcie restauracji. Szacunkowy koszt związany z inwestycją to – według obliczeń licencjodawcy – od 6 tys. zł za 1 m2. Oczywiście zależy od rozmiarów lokalu oraz nakładu prac, potrzebnych na przystosowanie go do wymaganych standardów. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 20 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 7 proc. od obrotu.

Pańskie oko lokal tuczy

Kandydaci na franczyzobiorców Pierogarni Stary Młyn nie muszą mieć doświadczenia w gastronomii.

– Jako franczyzodawcy zapewniany szkolenia, które odpowiednio przygotują przyszłego kandydata do pracy w restauracji – podkreśla Maciej Podlaszewski. – Wymagamy, aby franczyzobiorcy osobiście angażowali się w prowadzenie restauracji, zwłaszcza na początku. Pozwoli im to na lepsze zrozumienie naszego systemu i zasad w nim obowiązujących. W ten sposób zdobędą też niezbędną wiedzę i doświadczenie, potrzebne do sprawnego zarządzania swoją pierogarnią. W późniejszym czasie mogą oddać część obowiązków menedżerom, ale pamiętajmy, że nawet najlepszy menadżer również musi być skutecznie rozliczany z efektów swojej pracy i właśnie wtedy osobiste zaangażowanie franczyzobiorcy bardzo się przyda.

 

WIZYTÓWKA PIEROGARNI STARY MŁYN

Sieć restauracji z kuchnią polską.

  • 10 restauracji
  • kwota inwestycji od 6 tys. za 1 m2
  • opłata wstępna 20 tys.

Maciej Podlaszewski, franczyzodawca Pierogarni Stary Młyn: / "Wymagamy, aby franczyzobiorcy osobiście angażowali się w prowadzenie restauracji, zwłaszcza na początku."

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Atelier Herosima
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Cofix Poland
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Japanos
Kashka
KawoWiniarnia
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Le Pain Quotidien
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Night Burger
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Przybij Piątaka
Ramen Shop by Sushi Kushi
Sahar Kebab
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Sushiroll Bistro – restauracje sushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Willisch
Young Burger
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022