Otwieramy przyczepę z kebabem

Wybór miejsca / Lokalizacje dla punktów Bafra Kebab zapewnia franczyzodawca.
Piątek
30.06.2023
Firma Sweet Gallery oferuje możliwość wynajmu przyczepy, bez obciążenia finansowego związanego z leasingiem czy zakupem. Wystarczy wkład w wysokości ok. 15 tys. zł.
 

Bafra Kebab ma swoje punkty nawet w niewielkich, kilkutysięcznych miejscowościach.

– Wciąż brakuje tam lokali gastronomicznych i miejsc spotkań towarzyskich. Punkty Bafra Kebab wypełniają te nisze, oferując nie tylko kebaby, ale też pełniąc funkcje rozrywkowe – mówi Krzysztof Olesiak, prezes Sewer Gallery firmy, do której należy marka Bafra Kebab oraz Lodolandia & Kołacz na Okragło i SiGelato.

Doświadczył tego Karol Nowosielski, gdy wraz z żoną uruchomił punkt Bafra Kebab w Słupcy.

– Pierwszego dnia klienci przyszli, zanim otworzyliśmy punkt. Byłem zdumiony ich liczbą. Tego dnia pracowało dwóch pracowników, dwóch opiekunów i każdy miał dużo pracy. Teraz po kilku miesiącach sprzedaż nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Na pewno jest to zasługa działań marketingowych, które prowadziliśmy jeszcze przed otwarciem – ocenia Karol Nowosielski.

Franczyzobiorca z własnej inicjatywy zamieszczał reklamy w internecie, na billboardach, rozwieszał plakaty na ogrodzeniach i informował o punkcie Bafra Kebab na Facebooku. Zanim uruchomił punkt, jego profil na Facebooku obserwowało już ponad 900 osób.

Przez żołądek do biznesu

Lokalizacje dla punktu Bafra Kebab zapewnia franczyzodawca: wyszukuje odpowiednie miejsce pod przyczepę, negocjuje warunki najmu, podpisuje umowy z właścicielem gruntu i na co dzień z nim współpracuje. Biznes Bafra Kebab jest tak skonstruowany, by franczyzobiorca mógł poprowadzić więcej niż jeden punkt. Pozwala na to m.in. system IT, który umożliwia zdalne kontrolowanie sprzedaży, stanu kasy i bieżącej sytuacji w punkcie.

– Dzięki kamerom i systemowi IT mamy stały podgląd na to, co się dzieje w punkcie. Tak się złożyło, że nasza Bafra Kebab znajduje się bardzo blisko naszego domu. Gdy widzimy, że kumuluje się liczba klientów, natychmiast ruszamy pracownikom na pomoc. Natomiast gdy sytuacja się uspokaja, możemy szybko wrócić do domu – opowiada Karol Nowosielski.

Proces przystąpienia do sieci jest bardzo prosty, a w przypadku Karola Nowosielskiego był także bardzo szybki. W jego sytuacji powiedzenie „przez żołądek do serca” jest trafną odpowiedzią na pytanie, dlaczego wybrał koncept Bafra Kebab.

– Któregoś dnia zupełnie przypadkiem głodni na spacerze kupiliśmy sobie po kebabie Bafra Kebab. W pewnym momencie zapytałem żonę, czy chciałaby otworzyć taki punkt. Stwierdziła, że tak. Po tygodniu pojechaliśmy do Warszawy na spotkanie rekrutacyjne z przedstawicielem sieci, który przedstawił wszystkie elementy biznesu i założenia biznesplanu. Decyzja była szybka i ze spotkania wyszliśmy z podpisaną umową, a w styczniu 2023 roku uruchomiliśmy punkt – wspomina Karol Nowosielski.

Licencja ze wsparciem

Franczyzobiorcy mają wsparcie centrali już od momentu podpisania umowy franczyzowej. Najpierw licencjobiorcą zajmuje się opiekun startowy, który przeprowadza go przez wszystkie etapy niezbędne do uruchomienia punktu. Następnie otrzymuje on biznesowego opiekuna klienta, który wspiera go w przygotowaniu punktu do otwarcia, w dniu otwarcia oraz przez cały okres trwania umowy franczyzowej. Franczyzobiorcy przechodzą także szkolenie wprowadzające do biznesu, które odbywa się w centrali w Warszawie i trwa sześć dni. Szkolenia podzielone są na dwa bloki. Pierwszy obejmuje wiedzę z zakresu operacyjnego zarzadzania punktem, czyli umiejętności przygotowywania wszystkich pozycji z menu. Tę wiedzę franczyzobiorca przekazuje następnie swoim pracownikom. Ponadto licencjobiorca poznaje zasady obsługi klienta. Drugi blok szkoleniowy dotyczy wiedzy na temat biznesu w szerokim aspekcie. To m.in. zarzadzanie punktem, czyli pełna jego organizacja, zarządzanie kosztami i finansami, układaniem planu pracy poszczególnych pracowników i nadzorowanie wydajności pracy w stosunku do natężenia ruchu w punkcie. Standardowo w punkcie wystarczy jeden pracownik, natomiast drugi może być wsparciem podczas szczytu klientów.

Firma Sweet Gallery oferuje możliwość wynajmu przyczepy, bez obciążenia finansowego związanego z leasingiem czy zakupem punktu. Jedynym warunkiem skorzystania z oferty jest wkład w wysokości ok. 15 tys. zł. Resztę kosztów, czyli wyprodukowanie przyczepy i jej wyposażenie o wartości 179,9 tys. zł, firma bierze na siebie.

– Wiemy, że biznes świetnie funkcjonuje, dlatego nie boimy się tego wariantu współpracy z naszymi franczyzobiorcami. Obserwujemy rynek, analizujemy sytuację gospodarczą i na tej podstawie modyfikujemy model, dopasowując go do panujących warunków i potrzeb przedsiębiorców – zapewnia Krzysztof Olesiak.

 

WIZYTÓWKA BAFRA KEBAB

Sieć punktów gastronomicznych oferujących kebaby.

  • minimalna kwota inwestycji 15 tys. zł

Karol Nowosielski, franczyzobiorca Bafra Kebab: / "Pierwszego dnia klienci przyszli, zanim otworzyliśmy punkt. Byłem zdumiony ich liczbą."