Kawa i nie tylko
Cafe Słodziak zaczynał ubiegły rok z dwoma lokalami, a kończy go z sześcioma, plus trzy sezonowe przyczepy gastronomiczne. Urosło też menu. W Cafe Słodziak goście mogą oczywiście napić się kawy – marki Costa. Oprócz tego w menu są ciasta, lody (mrożone ciekłym azotem oraz rzemieślnicze), bubble tea, bąbelkowe gofry w wersji słodkiej i wytrawnej, a od grudnia przybyły też naleśniki, także na słodko i wytrawnie.
– Nie jesteśmy już tylko kawiarnią – podkreśla Kamil Woźniak, franczyzodawca Cafe Słodziak. – Naleśniki, których mamy w menu prawie 20 pozycji, to wręcz danie obiadowe. Widzimy tutaj duży potencjał na pozyskanie nowych klientów, którzy przy okazji kupią też kawę czy herbatę.
Inwestycja ze wsparciem
Franczyzobiorcy mogą wybierać, czy wolą otworzyć lokal stacjonarny, food truck czy kawiarnię w formacie wyspy. Koszt wyspy z ogródkiem to kwota rzędu 90-120 tys. zł. Food truck kosztuje 129 tys. zł, ale można go wynająć, za 2950 zł netto miesięcznie. Przez część roku, od listopada do lutego, ta opłata jest o połowę niższa.
Koszty przygotowania lokalu stacjonarnego zależą od tego, w jakim stanie wyjściowym będzie. Do wydatków na adaptację trzeba doliczyć koszty zakupu sprzętu. Jednak franczyzodawca też częściowo partycypuje w wydatkach inwestycyjnych.
– Wszystkim naszym franczyzobiorcom dajemy m.in. ekspresy i młynki do kawy, szyld zewnętrzny, zestawy porcelany – wylicza Kamil Woźniak. – W sumie te sprzęty i elementy wyposażenia są warte 50 tys. zł.
Do tej pory, w ramach promocji, franczyzodawca nie pobierał opłaty wstępnej. Od początku 2024 roku będzie jednak już obowiązywać i wyniesie 5 tys. zł. Miesięczne opłaty franczyzowe to 800 zł w przypadku lokalu stacjonarnego i wyspy handlowej oraz 500 zł dla food trucków. Do tego należy dodać 2,5 proc. liczone od miesięcznego obrotu.
– Nasze wsparcie dedykowane franczyzobiorcom jest bardzo szerokie – zapewnia Kamil Woźniak. – Pomagamy w negocjacjach warunków najmu lub wręcz możemy je przeprowadzić za franczyzobiorcę. Przygotowujemy projekt, pomagamy w przygotowaniu dokumentacji dla Sanepidu i uzyskaniu odbioru lokalu, organizujemy szkolenia, jesteśmy na otwarciu punktu. Przez cały czas trwania umowy jesteśmy do dyspozycji franczyzobiorcy.
Czy opłaca się dziś otworzyć kawiarnię?
– Niezależnie od tego, czy franczyzobiorcy pracują w lokalu sami, czy zatrudniają pracowników, każdy Cafe Słodziak od początku był rentowny – podkreśla Kamil Woźniak. – Nasza kawiarnia przy ul. Łopuszańskiej w Warszawie notuje wzrosty obrotów o 25-30 proc., w zależności od miesiąca.
WIZYTÓWKA CAFE SŁODZIAK
Franczyzowa sieć kawiarni.
- 6 lokali stacjonarnych, 3 przyczepy sezonowe
- koszt inwestycji od 90 tys. zł
- jednorazowa opłata wstępna 5 tys. zł
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
Już w czwartek zaczynają się jesienne Targi Franczyza! Przyjdź i wybierz biznes dla siebie! Franczyzodawcy czekają od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...