Zarabiamy na pieczeniu tortów
Joanna Surowiec prowadzi pracownię tortów od 2021 roku w Brwinowie, niewielkim miasteczku położonym w pobliżu Warszawy. Zaczynała od robienia tortów w domu, po roku zdecydowała się na wynajęcie lokalu na pracownię.
– Szybko zdałam sobie sprawę, że pieczenie tortów na zamówienie w domu, kiedy mieszka nas w nim pięcioro, jest po prostu trudne. Poza tym pojawiał się problem: czy ja jestem w danej chwili w pracy, czy w domu? Bardzo często pracowałam po nocy, bo wtedy miałam spokój, nikt mi nie przeszkadzał. Dlatego szybko z mężem doszliśmy do wniosku, że tak dłużej być nie może i trzeba po prostu poszukać lokalu, w którym będę miała swoją pracownię – wspomina Joanna Surowiec
Cukierniczy biznes
Jednak dobrze jest zacząć od pieczenia tortów w domowej kuchni, zanim zdobędzie się klientów i wyrobi sobie markę. Właścicielka Sweet SugArt twierdzi, że nie jest trudno zdobyć zgodę Sanepidu na pieczenie tortów w domu, ale oczywiście trzeba spełnić wszelkie wymagania.
– Przede wszystkim musiałam podzielić kuchnię na pół i część rzeczy była przeznaczona na potrzeby firmy, a część na potrzeby domowe. Szafki były opisane, miski były oddzielne, punkty wodne też. Podział czasu mojej pracy również, czyli po prostu nie można było gotować obiadków w tym czasie, kiedy ja robiłam torty. Najpierw jedliśmy obiad, potem było sprzątanie, dezynfekcja i potem robiłam torty. Oczywiście musiałam mieć oddzielnie lodówki, małą na produkty, kolejną na wyrób gotowy, zamrażalnik oddzielny. Mój stół do pracy również był oddzielny, nikt na nim nie jadł, służył wyłącznie do mojej pracy – mówi Joanna Surowiec.
Z programu "Firma" dowiecie się:
- Jakie trzeba spełnić wymagania, żeby móc piec w domu torty na sprzedaż
- Kiedy warto rozważyć wynajęcie lokalu na pracownię
- Czy trudno jest spełnić wymagania Sanepidu
- Ile trzeba mieć pieniędzy na start
- Jak nauczyć się piec tortów
- Ile kosztuje tort artystyczny i z czego wynika jego cena
- Jak się prowadzi marketing pracowni tortów
- Czy są sprawdzone sposoby pozyskiwania pierwszych klientów
Kilka razy w miesiącu publikujemy nowe odcinki programu "Firma", w których omawiamy różne pomysły na zarabianie pieniędzy. Subskrybuj nasz kanał Franchising-PL, aby nie przegapić żadnych sposobów na pomnożenie swojego majątku i zwiększenie dochodów. Oglądaj nasze filmy, aby dowiedzieć się więcej o franczyzie i inwestycjach.
ZOBACZ W KATALOGU















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
Stworzyli glamping, czyli alternatywną formę wypoczynku zapewniającą bliski kontakt z przyrodą. Ilona Wrońska i Leszek Lichota zapewniają, że ich Forrest Glamp to idealne miejsce, aby nabrać dystansu i zapału do pracy.
W strukturach Żabki działa obecnie ok. 1 tys. franczyzobiorców z zagranicy, z czego ponad 90 proc. stanowią obywatele Ukrainy.
Masz lokal i głowę do biznesu? Drogerie Natura dadzą Ci resztę: silną markę, pełne zatowarowanie i wsparcie, dzięki któremu możesz zarabiać od pierwszego dnia.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali