Plany Burger Kinga
Rex Concepts jest masterfranczyzobiorcą Burger Kinga od 2022 roku – nie tylko w Polsce, ale także w Czechach i Rumunii. Oprócz Burger Kinga rozwija też brand Popeyes. W sumie Rex Concepts ma w zarządzaniu ponad 100 restauracji w wymienionych krajach. W ciagu roku wykonał spory skok, bo na początku 2024 lokali było 57.
Nowe otwarcia przełożyły się na obroty. W roku 2024 całkowita sprzedaż Rex Concepts wyniosła 79 mln euro. To niemal trzykrotny wzrost w porównaniu do 2023 roku. Ponad jedną czwartą tej kwoty stanowi sprzedaż osiągnięta przez markę Burger King w Polsce.
Dla kogo licencja?
Na rok 2025 Rex Concept ma równie ambitne plany. Po pierwsze chce znacznie zwiększyć przychody - do 149 mln euro. Po drugie – nadal chce intensywnie rozbudowywać sieci obu marek.
– W sumie na wszystkich trzech rynkach zamierzamy otworzyć pond 60 nowych restauracji – zapowiada Jerzy Tymofiejew, CEO Rex Concepts. -–Zwłaszcza mocno chcemy przyspieszyć rozwój marki Popeyes.
Popeyes ma aktualnie w Polsce 11 restauracji, a do końca roku ta liczba ma wzrosnąć blisko trzykrotnie. Natomiast jeśli chodzi o Burger Kinga, tegoroczne plany zakładają wzrost sieci tylko o cztery lokale (do 35).
– Jednak w kolejnych latach planujemy już wzrosty dwucyfrowe – zapewnia Jerzy Tymofiejew.
Generalnie do 2031 roku Rex Concept chce mieć w sumie 700 restauracji na wszystkich trzech rynkach. Co oznacza, że średnio rocznie musiałby uruchamiać 100 nowych lokali. Niestety, masterfranczyzodawca nie planuje udzielać licencji Burger Kinga indywidualnym przedsiębiorcom – choć przed laty ta marka miała na polskim rynku ofertę dla indywidualnych franczyzobiorców .
– Na dziś nie planujemy udzielania indywidualnej franczyzy Burger Kinga na rynku polskim – mówi Jerzy Tymofiejew. – Owszem, model oparty na indywidualnej franczyzie funkcjonuje w innych krajach w Europie, np. w Niemczech, ale z mojego punktu widzenia wiąże się to z wieloma wyzwaniami, takimi jak utrzymanie jakości, spójności i standardów marki. Nasza długoterminowa strategia rozwoju marki Burger King w Polsce zakłada pełną kontrolę operacyjną w każdej z nowo otwieranych restauracji.
W planach na ten rok jest natomiast jeszcze dalszy rozwój oferty roślinnej w lokalach Burger Kinga. Dzięki współpracy z The Vegetarian Butcher, w ramach oferty plant-based Burger King oferuje roślinne wersje wielu swoich burgerów. Najnowszy to Plant-Based Bao Burger, który miał premierę w ubiegłym tygodniu.
WIZYTÓWKA BURGER KING
Międzynarodowa sieć restauracji z segmentu fast food. W Polsce rozwijana przez AmRest i Rex Concepts.
- ok. 30 lokali zarządzanych prze Rex Concepts
- ponad 40 lokali zarządzanych przez AmRest

ZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

– Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, z iloma aspektami pozagastronomicznymi trzeba się zmierzyć, prowadząc działalność w tej branży – mówi Tomasz Rawa z Berlin Döner Kebap.
Cafe Słodziak mocno stawia na social media. Marka otworzyła też nowy punkt franczyzowy.
– Większość naszych lokali osiąga rentowność już po pierwszym miesiącu funkcjonowania – zapewnia Robert Chmielewski z Sushi Bistro.
Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Jak organizuje się wyprawy w odległe zakątki świata? Czy Polacy są w stanie dużo zapłacić za podróżowanie? – o tym i nie tylko o tym opowiada Tomasz Obuchowicz, współwłaściciel biura podróży Sunsara.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali