Za granicą będzie zielono

Wtorek
15.04.2008
Sieć restauracji wegetariańskich Green Way wybiera się za granicę. Pierwsze lokale zostaną otwarte jeszcze w tym roku.
 

W styczniu 2008 roku spółka Organic Farma Zdrowia, do której należy 14 delikatesów z ekologiczną żywnością, kupiła w sieci Green Way 28 proc. udziałów o łącznej wartości 3,2 mln zł. Strategia firm zakłada konsolidację na rynku zdrowej żywności i wspólny rozwój obu marek.

- W ciągu najbliższych dwóch lat chcemy otworzyć w Polsce 65 nowych barów Green Way - zapowiada Jerzy Szkolnicki, prezes Green Way. - Otrzymujemy bardzo dużo zapytań o możliwość współpracy z nami, również z zagranicy - dodaje.

Jeszcze w tym roku zostaną uruchomione pierwsze lokale wegetariańskie tej sieci za granicą. Najprawdopodobniej będzie to Wielka Brytania i Niemcy, skąd przychodzi najwięcej zgłoszeń. Model franczyzowy dla zagranicznych punktów ma się jednak różnić od krajowego.

- Chcemy być obecni w 10 krajach Europy, m.in. na Litwie, Łotwie, w krajach skandynawskich i na Zachodzie. Pracujemy intensywnie nad modelem biznesowym i prawnym dla lokali zagranicznych, ponieważ będą one funkcjonowały na nieco innych warunkach. Rynek każdego kraju jest specyficzny - tłumaczy Szkolnicki.

Nowa strategia nie ominie także krajowej sieci. Firma zapowiada zmiany w dotychczasowym modelu franczyzowym. Mają one głównie polegać na standaryzacji sieci i możliwości konsolidacji wyników tak, by wynik finansowy franczyzobiorcy mógł być konsolidowany z wynikami całej sieci.

Z franczyzowego doświadczenia Green Way skorzysta prawdopodobnie także jego nowy udziałowiec, Organic Farma Zdrowia. Jak przyznał Sławomir Chłoń, prezes spółki, do firmy napływa wiele zapytań o model franczyzowy i w tej chwili spółka poważnie zastanawia się nad tym rozwiązaniem.

Obecnie Organic Farma Zdrowia posiada 14 własnych placówek ze zdrową żywnością. Sieć Green Way liczy 35 restauracji franczyzowych, trzy Bio-Piekarnie oraz dwa sklepy Green Way Market. Do 2010 roku w wegetariańskiej sieci ma przybyć 65 nowych lokali. 20 spośród nich będzie otwieranych organicznie - mają należeć do spółki.

(mdk)


Maciej Krzysztoszek, dziennikarz
Maciej Krzysztoszek
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

7 Street – Bar & Grill
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Browar Pinta
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chilli Mili
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Crema Caffe
Cukiernia Fit Cake
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Fabryka Pizzy
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niezłe Bydło
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Contenta
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Sbarro
Seta Disco, Seta Bistro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tel Aviv
Telepizza
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowa Micha bistro piekarnia